Több lelet épp a faluban került elő

2020.10.10. 21:05

Két kiállítást is megnyitottak szombaton délután Isztiméren

Egyszerre két kiállítás nyílt meg a településen, két, egymás melletti ingatlanon. Nemcsak a hely a közös, a téma is. Jóba Endre kiállítása a múlt hadi eseményeit mutatja be, míg a Katonaportrék kiállítás a kortárs katonák életpályáit.

Palocsai Jenő

Jóba Endre tárlata magángyűjtésből állt össze

Fotó: Palocsai Jenő

Szabadságharcokban és világháborúkban élők küzdelmes mindennapjait, felszerelését, emlékeit mutatja be az a tárlat, melyet Jóba Endre saját magánygyűjteményéből állított össze. Nemcsak lőszerek, ruházatok, hadianyagok sorakoznak a tárlókban és a falakon, hanem sok személye emlék, sőt egy fénykép is, ami a háborús időkben figyelmezteti a lakosságot a kötelező maszkviselésre. A Köztársaság utcai ház, mely valaha a gyűjtő otthona volt, mostantól egy elismert hadtörténeti múzeumot rejt.

 

A Honvéd Hagyományőrző Egyesület elnökségi tagja, Böhm-Martin nyitotta meg a tárlatot, de az övén kívül még számos beszéd elhangzott el a szép számban megjelent érdeklődő előtt. Törő Gábor országgyűlési képviselő beszédében dicsérte a gyűjtőt kitartásáért. Gömbösné Rostaházi Judit, a település polgármestere hálás Jóbának, hogy, mint mondta, neki köszönhetően újabb ékszerdobozzal gazdagodott a település.

A Tarsoly Ifjúságért Egyesület elnöke, Sipos András is örömmel üdvözölte a hadtörténeti kiállítást, majd bemutatta pár szóban a református templom udvarán a Katonaportrék című kiállítást, melynek egyik-másik főszereplője ott ült a közönség soraiban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában