kötetbemutató

2020.10.21. 07:30

Forradalmi sorsokról írt Ónody Éva

Az Öreghegyi Disputa keddi vendége Ónody Éva újságíró volt, aki munkásságáról és Ők, mind a tizenketten című kötetéről beszélt.

Héjj Vivien

Ónody Évát Bobory Zoltán kérdezte

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az Öreghegyi Közösségi Ház kedd esti programján tizenkét ember sorsa, megpróbáltatásai tárultak az érdeklődők elé Ónody Éva 2017-ben megjelent kötetén keresztül. Az újságíróval Bobory Zoltán, a Vörösmarty Társaság elnöke beszélgetett.

– Ónody Éva a 80-as, 90-es évek fordulójának, valamint a század utolsó éveinek nemcsak átélője, hanem krónikása és kiváló tollú újságírója. A könyvének elolvasása mindenki számára nagy élmény, hiszen az 1956-os események tanújaként, ismerőjeként írja le az emberi sorsokat – fogalmazott Bobory Zoltán.

Ónody Évát Bobory Zoltán kérdezte
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A kötetben tizenkét történetet ismerhetnek meg az olvasók. Nincs két egyforma sors, mindenki máshol és másként élte át a forradalom eseményeit.

Ónody Éva személyes élményeit is felidézte, mint mondta, a korszak cenzúrája miatt írásai gyakran a fiók mélyén végezték és csak évtizedekkel később kerültek ki onnan. A kötetben olyan interjú is megjelent, ami már évtizedekkel korábban elkészült, ám a politikai rendszer nem adott zöld utat a közlésre.

„De az igazak emlékét mindvégig tisztelettel őrizzük” – olvasható a kötet végszavában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában