Koronavírus Fejérben

2020.09.23. 12:41

Olvasópróbával indult újra az alkotómunka a Vörösmarty Színházban

A fehérvári teátrumba is betörő koronavírus miatti hónap elején bekövetkezett kényszerű leállás után szerdán, szeptember 23-án délelőtt ismét próbát tartottak a Vörösmarty Színházban.

Majer Tamás

Varga Mária maszkban olvasott, az előadásban Berthát testesíti meg

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A fehérvári színház Az ember tragédiája 2.0 bemutatójával kezdte volna az évadot. A szeptember 12-ei premier azonban elmaradt, mivel a főpróbahéten megjelent a koronavírus a társulatban, pozitív lett egyikük PCR tesztje. Majd, a további tesztelések hoztak néhány újabb pozitív eredményt. Végül a teátrum vezetése úgy döntött, hogy az összes szeptemberre tervezett előadását elhalasztja.

Most azonban, a szerdai nap délelőttjén, újra próbált a társulat! Olvasópróba volt. Míg Az ember tragédiája 2.0 előadásában a színház minden színművésze benne lesz, addig a most próbált Boeing, Boeing – Leszállás Párizsban című vígjáték csupán hatszereplős. A szereposztás a következő Bernard – Sághy Tamás, Bertha – Varga Mária, Robert – Egyed Attila, Judith – Varga Lili, Janet – Kiss Diána Magdolna, Jacqueline – Ladányi Júlia.

Varga Mária maszkban olvasott, az előadásban Berthát testesíti meg
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az olvasópróba elején szó esett a művészek között arról, hogy kevés az idő a bemutató kitűzött napjáig, ahogy arról is, hogy a szokatlan körülmények szokatlan megoldásokat követelnek. Nos, Marc Camoletti – több ízben Georges Feydeau vígjátékaihoz hasonított – darabját a tervek szerint október 10-én mutatja be a színház. Bagó Bertalan, a teátrum egyik állandó rendezőjének rendezésében. Ez is mutatja, hogy máris átszervezte évadát a Vörösmarty Színház, hiszen a szóban forgó vígjátékot az eredeti tervek szerint november közepén mutatták volna be, s nem Bagó, hanem Horváth Illés rendezésében.

– Mivel nem realisztikus, ezért a történések gyorsabban zajlanak le, mint a valóságban, ez adja a humor forrását. El kell mennünk a végére a szélsőségig – beszélt színészeinek a kívánt játékmódról a rendező.

Sághy Tamás arcpajzsot használt, ő Bernard bőrébe bújik majd a színpadon
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– Nagyon fontos, hogy ennek a darabnak van egy erőteljes „kottarendszere”, ez azt jelenti, hogy a szerzői instrukciókat be kell tartani – mondta Bagó, még az olvasás megkezdése előtt. Arról is beszélt, hogy ez a „kottarendszer” a megfelelő helyeken teret enged az improvizációnak is. Felhőtlen szórakozást ígér az előadás.

A színházban ügyeltek a szabályok betartására. Az ajtóban kézfertőtlenítő és automata testhőmérséklet mérő várta a belépőt. Maga az olvasópróba a nagyszínpad nézőterén volt, hogy messze ülhessenek egymástól a színészek és a többi kreatív alkotó, stábtag. Volt olyan eset is, hogy az egyik maszkot éppen nem is viselő színházi dolgozó szólt rá egy jelenlévőre, hogy vegyen föl maszkot. Úgy is tett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában