öt éven át látogatható

2020.09.17. 07:20

Kétezer-hétszáz éves leletek – Halomsírok kincsei láthatók a Károlyi-kastélyban

A Károlyi-kastély ad otthont a halomsírok gazdag leletanyagát bemutató kiállításnak. Az állandó tárlat megnyitóját szerdán tartották és mostantól öt éven át folyamatosan látogatható a kastély pincéjében.

Palocsai Jenő

Húszas csoportokban nézhető meg a pincében a kiállítás

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

„Őskori halomsírok a fehérvárcsurgói grófi vadasparkban” címmel állandó régészeti kiállítás nyílt szerdán este hat órakor a Károlyi-kastélyban. A szervező, vagyis a Károlyi József Alapítvány Jungbert Bélát, a feltárás egyik vezetőjét kérte fel, hogy nyissa meg a tárlatot a Főispán teremben, ahol nem maradt egy üres szék sem.

A szakembertől megtudhatták az érdeklődők, hogy a Hallstatt-kultúrához tartozó népesség vezető rétege temetkezett a két, sőt bizonyos esetekben akár hat méter magasságú halmok alá, amelyeket a Bodajk és Fehérvárcsurgó közti, eresztvényi erdőben találtak annak idején. Krisztus előtt 750–600 között éltek itt, és nem ástak sírgödröt, hanem a föld felszínén máglyán égették el az életükben nagy tiszteletnek örvendő későbbi elhunytakat. Ezt követően a máglya maradványait, a tornál fogyasztott ételek maradékát, a túlvilágra urnákba csomagolt elemózsiát, a vaseszközöket, a bronzdíszeket, a temetkezési rítuselemeket és a fa sírépítményt egy halomba gyűjtötték és lefedték földdel. Később, akár évek múltán, ezeket a laposabb halmokat újra felkeresték és további földrétegekkel töltötték fel.

Húszas csoportokban nézhető meg a pincében a kiállítás
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Jungbert Béla elmondta, hogy abban egyetért a régésztársadalom, hogy a leletek legjobb helye a föld alatt van, ám itt nem volt választása a szakembereknek, mivel két környékbeli bányász megbolygatta az egyik halmot, kincsek után kutatva, így mindenképpen fel kellett tárni. A munka 1983-ban kezdődött, és ma ez a gazdag leletanyag a kastély pincéjében várja a látogatókat.

 

A látogatók húszas csoportokban mehettek le az alagsorba, és aki végzett, azt a Csipketeraszon látta vendégül a házigazda, Károlyi Angelica asszony.

Olvasd el ezt is!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában