A szivárvány üstöke

2020.08.24. 20:00

Tizenöt éves a szabadbattyáni Pallay Alkotókör!

Tizenöt éves a szabadbattyáni Pallay Alkotókör, idei nyári táborukat a szomszédos Úrhidán rendezték. Mint egy szerető nagycsalád – jegyzi meg vezetőjük.

V. Varga József

Tizenöt éves a Pallay Alkotókör; vezetőjük, Polyák István kék pólóban

Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

A civil ház nagytermében gyülekeznek a hölgyek, mesterük Polyák István festő, grafikus kedvesen terelgeti őket. Itt van Borostyán Ilona, Flugyik Ibolya, Fürge Judit, Horváth Éva, Jónás Erzsébet, Mészáros Edit, Molnár Mónika, Petróczy Hajnalka és Szerencse Ágnes. Egyedül Baráth Irma, más elfoglaltsága miatt, hiányzik a csapatból, Bölcskei Ilona pedig már az égi palettáról figyeli társai munkálkodását.

Megakad a szemem három „külsősön”: a Takács házaspár, Takács Antal és Kincer Györgyi régóta kötődik már a körhöz, Korom Gyöngyvér most először csatlakozott hozzájuk.

– Szakál Antal festő- és szobrászművész régi barátunk – említi föl Polyák István –, és feltétlenül szólnunk kell korábbi állandó vendégeinkről, mestereinkről, Bujdosó Dénesről és Bajkai Braun Gézáról is, akik már eltávoztak e földi létből.

Az alkotókör 2007 óta a battyáni születésű Pallay József festőművész nevét viseli, és méltó őrzője művészeti hagyatékának. Hűen folytatják a művész örökül hagyott szellemiségét, ami a természet tiszteletében, szeretetében nyilvánult meg. E megannyi szépséget szeretnék folytonosan megörökíteni, közvetíteni.

Tizenöt éves a Pallay Alkotókör; vezetőjük, Polyák István kék pólóban
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

Az alkotókör tavaly naptárt adott ki, melyben tizenkét festmény mutatta meg kis közösségük tagjainak tehetségét.

– Alkotunk és teremtünk is egyben – erősíti meg most is az alkotókör vezetője. – Érzelmeket fejezünk ki a szivárvány üstökébe kapaszkodva, boldogságot merítve mindabból, amit a szemünkön és a kezünkön át a lelkünk önt a vászonra.

Munkáikat mindig bemutatják szűkebb pátriájukban, de kiléptek már a megye, az ország más településeire, sőt a határon túlra is. Budapesten, a Yunus Emre Török Kulturális Intézetben 2017-ben rendezett kiállításukat máig emlegetik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában