Nem tervez harmadik részt Dézsy Zoltán

2020.08.28. 13:00

Rangos díjat kapott a Seuso-film rendezője

Jelentős állami kitüntetést, Balázs Béla-díjat vehetett át a napokban Dézsy Zoltán filmrendező az emberi erőforrások miniszterétől, Kásler Miklóstól és Fekete Pétertől, az EMMI kulturális államtitkárától.

Tóth Sándor

A Seuso-kincseket Fehérváron kétszer is kiállították Fotó: FMH

A díj ünnepélyes átadására a Pesti Vigadóban került sor nemrégiben. A rendező a mozgókép területén kifejtett kiemelkedő alkotó- és művészi tevékenységét elismerő kitüntetésben a március 15-ei nemzeti ünnep alkalmából részesült, de átvenni más kitüntetettekkel együtt csak most tudta a koronavírus-járvány miatt.

Dézsy Zoltán filmrendező
Fotó: Vészabó Noémi

Dézsy Zoltán mint dokumentarista rendező és tényfeltáró riporter jól ismert városunkban és Fejér megyében. Jelentős részben itt forgatta a nagy érdeklődést és figyelmet kiváltó A Seuso-kincsek rejtélye című filmjét, amelyet 1997-ben mutattak be. A késő római kori ezüstkészlet bűnügyi hátterét kutatva csaknem tizennyolc év után visszatért a régi helyszínekre – Polgárdi kőbánya, Kőszárhegy, Felsősomlyó, Szabadbattyán –, hogy stábjával együtt rögzítse a Seuso II. dokumentumfilm felvételeit.

A film díszbemutatóját a székesfehérvári Hiemer-házban tartották még 2016-ban, amikor Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte az alkotókat, bejelentve azt is, hogy a Seuso II. elkészítéséhez támogatást nyújtott a város. A filmet a mozis és televíziós vetítéseken kívül a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében, valamint Párizsban és Münchenben is bemutatták.

A rendező lapunknak nyilatkozva elmondta, mindig örömmel tett és tesz eleget azoknak a meghívásoknak, amelyek a késő római kori ezüstkészlet rejtélyes történetével kapcsolatosak. Részt vett Székesfehérváron a Szent István Király Múzeum és a Fehérvár TV által szervezett Seuso-keddek beszélgetésein és közönségtalálkozóin, legutóbb pedig a Kőszárhegyi Motocross Club meghívására látogatott el a Fejér megyei községbe.

A Seuso-kincseket Fehérváron kétszer is kiállították Fotó: FMH

Dézsy Zoltánnak ezek a találkozók nemcsak dialógust jelentenek a Seuso-kincs feltételezett lelőhelyének környezetében élőkkel, hanem fontos információkat, javaslatokat, ötleteket is kap. A fehérvári múzeummal, önkéntes segítőkkel és a polgárdi tűzoltókkal összefogva az elmúlt években nem egy olyan kutató akciót szervezett, amely a kincs még megoldatlan titkait volt hívatott felfedni.

A rendező úgy véli, a Balázs Béla-díj odaítélésében fontos szerepet játszott a kétrészes Seuso-film, amely hozzájárult ahhoz is, hogy a kincs visszakerüljön az országba. Viszont sokat jelent neki, reméli másoknak majd úgyszintén, most készülő misztikus játékfilmje, a Tíz perc múlva három. A balatoni helyszínen, Tihanyban játszódó történetben ezúttal nem a római kincs, hanem egy festmény után nyomoznak. Korábbi játékfilmje, Az ügynökök a paradicsomba mennek is sikert aratott. A rendszerváltás és az azt megelőző idők fonákságait visszatükröző film szereplői: a fehérvári diákévek emlékeit ma is őrző Kubik Anna színművésznő, Andorai Péter és Lukács Sándor színművészek.

Dézsy Zoltán a Seuso-fim folytatásával kapcsolatban egy korábbi kérdésünkre elmondta, a filmet dramaturgilag kereknek tartja, harmadik részét nem tervezi. Mégis sokan remélik és várják a folytatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában