A valóság új értelmezésben

2020.08.25. 11:30

Látványos bemutatóval adták át a felújított Óvodatörténeti Múzeumot

A város alpolgármestere, Horváth Bálint úgy adta át az augusztus 20-i megnyitóünnepségen a 60 millió forintból teljesen megújult és interaktív eszközökkel felszerelt Óvodatörténeti Múzeumot a jelenlévőknek, hogy ott sem volt.

Kecskés Zoltán

Korszerű közösségi terekkel bővült az óvodamúzeum Martonvásáron Fotó: önkormányzat

Martonvásár az elmúlt két évtized során a magyar óvodatörténet legkiemelkedőbb emlékhelyévé vált, ahová hazánk óvónői és az óvodatörténet iránt érdeklődők népes tábora zarándokol el évről évre. Így mondanunk sem kell, hogy ez a beruházás milyen kiemelt jelentőséggel bír nemcsak az ott lakók, de az egész térség tekintetében is.

A martonvásári önkormányzat kommunikációs szakembere, Kozma Miklós lapunk felkeresésére beavatott minket az egyedi videóbemutató részleteibe, ahol Horváth Bálint alpolgármester stíl­sze­rűen nyitotta meg a kaput az érdeklődő látogatók előtt.

– Az egész ötlet, hogy virtuális legyen az óvodamúzeum új részlegének avatóbeszéde, egy poénból indult. Történt ugyanis, hogy épp terveztük az augusztus 20-i ünnepséget és az átadót, amikor Horváth Bálint alpolgármester jelezte, hogy ő sajnos nem tud jelen lenni az eseményen, de ő tartaná a megnyitót. Ekkor Oroszné Pál Mónika, a Brunsz­vik–Beethoven Kulturális Központ alkalmazottja viccből megjegyezte, hogy majd jelentkezzen be élő videóval. Csettintettünk is egyet, hogy ez kiváló ötlet, ám ezt továbbgondolva, kvázi egy virtuális bejárást készítettünk. A kisfilm remekül sikerült, és a technikának hála az alpolgármester az egyik pillanatban az új helyiségeket mutatja be, míg a másikban már a VR-szemüveggel a fején az 1960-as évekbe tekint vissza. De magára ölti virtuálisan az óvodamúzeumban kiállított népviseleti ruhákat, sőt, speciálisan a gyerekeknek telepített játékokkal, memóriakártyával, kifestővel, útvonalkeresővel és puzzle-lal játszik – mondta. – Jó hangulatú forgatás volt, az eredmény pedig önmagáért beszél – folytatta a kommunikációs szakember.

Korszerű közösségi terekkel bővült az óvodamúzeum Martonvásáron Fotó: önkormányzat

Több mint 60 millió forint támogatás

– Horváth Bálint bemutat minden új eszközt, amely megtalálható az óvodamúzeum tereiben, sőt a videó végén bejelenti a MartON applikációt, amely egy különleges nyomozásra invitálja a gyerekeket a régmúltba. A teljes filmet feltöltöttük, így bárki megtekintheti a közösségi oldalunkon is – mondta Kozma Miklós. A fejlesztés eredményeként a Brunszvik–Beethoven Közösségi Ház és Könyvtár intézményegységéhez tartozó óvodamúzeumban új informatikai eszközök (szerver, számítógép, laptop, projektor, interaktív térkép, érintőkép­ernyők, egyéb high-tech eszközök) és szoftverek kerültek telepítésre, fokozva a látogatói élményt. Mondván, tanuljunk játékosan! Továbbá a műemlék épület felújítási munkálatai mellett egy 50 fős, 82 négyzetméteres oktatóterem is kialakításra került. A felújítás során világítás-, ablak- és padlócsere, illetve egy biztonsági rendszer létrehozása is megvalósult. A kialakított tanulási, foglalkoztató, oktatási célú terekbe új bútorok, berendezési tárgyak (szekrények, asztalok, székek, polcok, tárolók, ülőalkalmatosságok) is kerültek.

A technikai fejlesztések hatására kibővültek Martonvásár kulturális közszolgáltatásai, ugyanis a korszerű feltételek kialakításával új múzeumpedagógiai oktatási lehetőség jött létre, a fogyatékkal élők igényeire is külön figyelmet fordítva. A projekt kiemelt célja a digitális kompetenciák fejlesztése, így a kialakított oktatótér rendszeres foglalkozásoknak és képzéseknek fog helyet biztosítani a jövőben. A beruházás a Széchenyi 2020 program keretében, több mint 60 millió forint összegű vissza nem térítendő európai uniós támogatásból valósulhatott meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában