A klasszikus magyar nóta érzelmes húrokat pendít

2020.08.21. 07:45

Cigányzene csendült fel Baracskán

Gyakorló délutánnak szánták a fellépést a zenészek és az énekesek – később szeretnék rendszeressé tenni a falubéli muzsikálást. Suki Csaba szólistát vendégművészek kísérték, az élő cigányzene varázsa ma is hat.

Zsohár Melinda

A baracskai Suki Csaba énekes a faluházi nótaesten

Fotó: Zsohár Melinda / Fejér Megyei Hírlap

A Makovecz Imre által épített faluházban stílszerű a klasszikus cigányzenekar előadása, az élőzene egyébként is nagy hatással van a lélekre. Gyakorlásnak szánták egyelőre a szombat délutáni muzsikát, kicsit izgul maga az énekes, Suki Csaba. Nem mintha nem lenne elég rutinja a baracskai illetőségű előadóművésznek, aki a legendás Vörös Sárinál tanulta a nótaéneklés alapjait.

A baracskai Suki Csaba énekes a faluházi nótaesten
Fotó: Zsohár Melinda / Fejér Megyei Hírlap

A több generáció által szeretett nótaénekesnő magas kort ért meg, idős korában is tanította a következő nemzedékeket. A magyar nóta és a cigányzene helye és népszerűsége megváltozott a 20. század második felében, ám mind elkötelezett előadók, mind hallgatók és rajongók maradtak e műfajban. Kolumbán Ottília háziorvosnak, Baracska alpolgármesterének régi vágya volt egy helybéli cigányzenekar alapítása, bár a községben két dalos csapat is működik. De talán annál inkább… A baracskai dalkör tizenöt éve alakult, s tavaly Éppen dalban néven férfikórus is szerveződött.

Fotó: Zsohár Melinda / Fejér Megyei Hírlap

Suki Csaba több száz dalt tud, rutinos fellépő, ám otthon mindig nagyobb az izgalom. Az alkalmi zenekar Suki Csaba meghívására érkezett, testvérek és rokonok is szerepeltek benne – zenészdinasztiákat adott és ad ma is a cigány zenészek társadalma. Szőlősy Attila polgármester üdvözölte a megjelent művészeket és a „bátor magánzókat”, a helybéli nótás kedvű dalosokat, akik maguk is vállalkoztak néhány dal előadására. A felkért Oláh Dezső prímás unokatestvére a helybéli Oláh József Szőmi cimbalmosnak, Suki Csaba rokona Suki Antal klarinétos, s még egy testvérpár, Duka Ernő bőgős és Duka Béla brácsás nyújtottak magas minőségű produkciót a baracskai zenedélutánon.

Fotó: Zsohár Melinda / Fejér Megyei Hírlap

Foglalkozásukban nincs közük sem a zenéhez, sem az előadóművészethez azoknak a baracskai vállalkozó szellemű fellépőknek, akik átvették a mikrofont Suki Csabától néhány dal erejéig. Természetesen ott és abban a pillanatban mondták csak meg a prímásnak, hogy mit is szeretnének elénekelni, s ahogy ez lenni szokott, a muzsikusok azonnal megszólaltatták az illő első hangokat gazdag repertoárjukból. Csapó Barna, Debreczeni László és Antal Ida látható lámpalázzal, ám örömmel dalol­tak, a prímás és a zenekar megható profizmussal igazodott és segítette az amatőr előadókat a ritmusban, dallamban.

Fotó: Zsohár Melinda / Fejér Megyei Hírlap

A Piros rózsák beszélgetnek és társaik édesbús sorai az élő cigányzenével, a klasszikus hangszerekkel azokban is érzelmeket keltenek, akik nem hallgatói e tradicionális műfajnak. Baracskán úgy tervezik, hagyományt teremtenek ebből a nótás délutánból, amit a járvány remélhetőleg nem akadályoz meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában