Koncert és irodalmi kávéház

2020.07.24. 07:25

Levetítették az Asszonytava helybeli népballadáról készült filmet is

A kulturális hét programjai hétfőn kezdődtek és szombaton fejeződnek be a nagyközségben. Az alábbiakban három rendezvény eseményeiből csemegéztünk.

Borsos György

Bachtól Bartókig: Nagy Marietta és Kereskedő Tamás adott koncertet Fotó: Pesti Tamás

A művelődési házbeli zenei kávéház kamarakoncertjén Nagy Marietta csellóművész és Kereskedő Tamás zongoraművész színes nyári csokorral szolgált a komolyzene kedvelőinek. Műsorukon Bach-, Popper-, Bartók- és Erkel-művek szerepeltek.

Az irodalmi kávéházban Bozai Ágotát látták vendégül. Ágota szívesen jött haza, hiszen lepsényinek vallja magát. Története a Perzsa dívánnyal kezdődött. Ez az egyik legsikeresebb könyve, mely életrajzi elemeket tartalmaz. Ezt még négy kötete követte, melyek egyedi stílusuk miatt rendkívül népszerűek az olvasók körében.Könyvei mellett szó esett az írónő jelenlegi fő tevékenységéről, a műfordításról. A jelenlévők nem is gondolták volna, milyen sokrétű, sok ismeretet igénylő munkáról van szó. Néha egy-egy eredeti angol szó magyar nyelvre átültetése esetlegesen több órát vagy napokat is igénybe vehet. Ágota nagyon fontosnak ítéli, hogy a fordítások mindig hűen tükrözzék az eredeti mondanivalót, tartsák meg az alliterációkat, és a fordító próbáljon meg az író fejével gondolkodni, éppen amely korban élt, éppen amely korban játszódik a történet.

Bachtól Bartókig: Nagy Marietta és Kereskedő Tamás adott koncertet Fotó: Pesti Tamás

Bozai Ágota több mint kétszázhatvan fordítást jegyez, amelyet saját könyvespolca fényképfelvételével is bemutatott. Jelenleg is több művön dolgozik egyidejűleg.

A helytörténeti és néprajzi múzeum állandó kiállítása az őskortól napjainkig mutatja be a település csaknem 800 éves írott történelmét. A felnőttek nosztalgiázva tekintettek gyerekkoruk használati tárgyaira. Fából papucs? Igen. Hogy a kendertilolóról, a cirokfésűről, a festékőrlőről, a festett tulipános ládáról vagy a gyerekmegőrző fából faragott „katiról” ne is beszéljünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában