szent iván-nap

2020.07.06. 07:40

A szerb-ortodox egyház legnagyobb ünnepét tartották Székesfehérváron

Crkvena slava, vagyis templombúcsú. Ez a Szent Iván-napi alkalom a szerb-ortodox egyház legnagyobb ünnepe.

Szanyi-Nagy Judit

Sokan jöttek a Rác utcai szentmisére

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az időpont július 7-éhez kapcsolódik, ugyanis a szerb-ortodox egyház által használt Julianus naptár szerint ekkorra esik Iván napja. A felekezet hívei mindig az ehhez legközelebbi vasárnapon ünnepelnek – így tettek most is.

A hétvégi napsütésben sokan érkeztek a július 5-ei püspöki szentmisére, amelynek keretében nemcsak az énekes imádságot mondhatták el, hallgathatták meg a jelenlévők, de az életet jelképező kalács és a koljivo megszentelését is nyomon követhették. Ez utóbbi egy mogyoróval, dióval, mandulával és mazsolával gazdagított főzött búzát takar; a keleti rítusú keresztények szakrális böjtös eledeleként tartják számon. S hogy az ünnepséggel mindenkit megszólítottak, mu­tatta: a liturgiának magyar nyelvi részei is voltak a zömmel szerb énekek mellett.

Sokan jöttek a Rác utcai szentmisére
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az egyházi ünneplést a világi követte: a délután folyamán bárki számára látogathatóvá tették a Rác utcai szerb-ortodox templomot, ahol igény szerint tárlatvezetésen is részt vehettek az ideérkező érdeklődők.

A templomot Keresztelő Szent János (Iván) születésének emlékére szentelték, így Fehérváron még jelentősebb ez az ünnep.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában