Aktszobrok, portrék

2020.07.20. 07:50

A modell címmel látható tárlat a Deák képtárban

A képzőművészet, az emberábrázolás szerelmeseinek ajánlott a kiállítás, amely a rajzoktatást is segítheti.

Bokros Judit

A kiállítás híres és még kevésbé széles körben ismert művészek alkotásaiból áll össze

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az Oskola utcai Deák Gyűjtemény kissé eldugottabb részén, a hátsó projektteremben rendezték be A modell címmel látható tárlatot. Szűcs Erzsébet művészettörténész elmondta: olyan anyagot akartak összeállítani a gyűjtemény eddig még be nem mutatott darabjaiból, amely önálló egységet képezhet. A modell mindig is fontos téma volt a művészettörténetben, hiszen elengedhetetlen a portrérajzoláshoz, -festéshez. A képzőművészet izgalmas témája a portré, mind a mai napig.

A teremben szobrokat és grafikákat, festményeket helyeztek el, magyar és külföldi alkotóktól. Igazán kvalitásos, ismert magyar művészektől – például Mednyánszky László, Rippl-Rónai József, Kádár Béla – is láthatunk képeket, de több, még széleskörűbb megismerésre váló, kiváló alkotó munkáját is bemutatják. A szép, többnyire férfiaktokat ábrázoló szobrok alkotói között északi származású művészek is vannak. A tárlat anyaga a 18. század végétől egészen az 1970-es évekig vonultat föl műveket.

A kiállítás híres és még kevésbé széles körben ismert művészek alkotásaiból áll össze

– Deák Dénes kifejezetten érzékeny volt a férfiaktokra, szívesen vásárolt ilyeneket. A közönség általában kevésbé elfogadó e témával szemben, mint a női akttal. Ilyen mű is van azonban, Herteltől a Diana, amely még a 19. század végén készülhetett – mutatta be Szűcs Erzsébet az anyagot.

Deák Dénes ugyancsak örömmel vásárolta még ismeretlen alkotók rajzait például szakkörökről, ezekből is van több mappa. E művek, tanulmányok a rajzoktatás szempontjából is fontosak lehetnek. A falra helyezett grafikák, festmények között feltűnőek Schadl János arcképei, megtekinthetjük Medgyessy Ferenc aktjait vagy Czimra Gyula karakteres rajzait.

 

A múzeum terveiben egy-egy foglalkozás is szerepelt a tárlathoz kötődve. Ezek egyelőre nem valósulhattak meg, de talán ősszel, amikor elindul a tanév, lesz arra lehetőség, hogy akár egy-egy rajzórát is itt hozzanak össze.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában