Zajlanak az online próbák

2020.06.26. 07:15

Keller János: Nagyon várom, hogy újra színpadon állhassak

A hosszú idő alatt, míg a színházak nem működtek, Keller János önkéntes munkát vállalt, ezzel segített az idős embereken. Úgy érezte, ezzel hasznossá tudja tenni magát a vírus ideje alatt is.

Nagy Marietta

Keller János minden darabhoz nyitottan áll hozzá, ahogy ő fogalmaz: „mindenevő”

Fotó: FMH-archív

Vége lett az évadnak. Hogy élte meg az ideit?

– Nagyon-nagyon hosszú időről beszélünk, és végtelen rossz érzés volt, mikor márciusban kiderült, hogy be kell zárni a színházakat, és mi nem léphetünk színpadra. Ez sokkhatásként ért. Teljesen más az a helyzet, amikor vége van egy évadnak és nyáron elmegyünk nyaralni, mert azt az ember tudja. Erre a helyzetre nem lehetett felkészülni. A legnehezebb az volt, hogy nem tudhattuk a végét. Nem tudhattuk, mikor nyithat ki újra a színház. Úgy gondoltam, hogy erre az időre hasznossá teszem magam: önkéntes munkát vállaltam, időseknek segítettem az ebédet házhoz szállítani hosszú heteken keresztül. Így könnyebb volt átvészelni ezt az időszakot, hogy segíthettem embereknek, akik pedig végtelen hálásak voltak.

Készülnek már a következő évadra? Mit vár tőle és mekkora vehemenciával megy neki az új évadnak?

– Elkezdtük az online próbákat az Ember tragédiája kettő című produkcióból. Megvoltak az olvasó és elemzőpróbák. A produkció elő van készítve, személyesen augusztus elejétől fogunk próbálni a Vörösmarty Színházban, ami egy izgalmas feladat lesz, hiszen a teljes társulat részt vesz a produkcióban, melyet négy rendező rendez. Ez az előadás legalább olyan izgalmas lesz, mint az első része. Nagyon várom, hogy visszaálljon a rend, és hogy újra az életem része legyen, és színpadra állhassak.

Melyik az a darab, amit legjobban vár, esetleg melyiktől tart? Miért?

– Mindenre nyitott vagyok, nem szoktam előre eldönteni magamban, hogy tartok tőle vagy nagyon várom. A kíváncsiság az mindig ott van bennem, és izgatottan várom az új bemutatóimat, ahogy azokat a darabokat is, amelyeket felújítunk. Sok olyan darabot fogunk átvinni a következő évadra, amik az előző évadban, illetve évadokban sikerrel mentek. Tulajdonképpen mindenevő vagyok, minden produkcióhoz legjobb tudásom szerint állok hozzá, hiszen mindig az a vágyunk, hogy a lehető legjobban vigyük színpadra az adott produkciót.

Milyen olvasnivalót és milyen filmet ajánl egy hosszú nap után a munkából hazatérőknek?

– Hosszú téma lenne, hiszen rengeteget olvasok, így rengeteg olvasmány- és filmélményem van. De ha ajánlanom kell, akkor az első, amit szeretnék, az Dalos Sándor Aranyecset és A nap szerelmese című kötetei, amelyek Munkácsy Mihály életéről szólnak. Olvashatunk nehéz gyerekkoráról, és hogy hogyan küzdötte fel magát. Miután elolvastam és elmentem egy kiállításra, döbbenetes élményt okozott, mert az olvasmányélmény után néhány festmény mellől nem tudtam elmozdulni.

A következő, amit ajánlanék, az az Igazából mennyország című könyv, melyből film is készült. Egy kisfiúról szól, aki a mennyországba tett csodálatos látogatást. Nagyon izgalmas téma mindenkinek.

Tavaly olvastam Stephen Kingtől a Tortúra című pszichothrillert, ezt tavaly be is mutattuk Veszprémben, és idén tavasszal mutattuk volna be a Vörösmarty Színházban is, de sajnos ez elmaradt. A könyv egy sikeres íróról szól, aki balesetet szenved. Egy ápolónő megtalálja, de végül kiderül, hogy súlyos személyiségzavaros, és a megmentés élménye átvált pokollá. A végét persze nem mondom el. Úgy tudom, hogy a színház is pótolni fogja az elmaradt előadást.

Nagyon szeretem az életrajzi könyveket. Ezek nekem sokat segítenek a mindennapokban, ezért is ajánlom Puccini életművét, a Bohémek és pillangókat. Beleláthatunk a komponista családi életébe, művészi fejlődésébe, hogy minden szépért rajong és bohém természetű. Megismerhetjük a szerelmeit és belepillanthatunk a magyar kapcsolataiba is.

Szintén nagyon fontos része az életemnek, hogy szeretem az állatokat. Ezért is ajánlom az egyik kedvencemet, az Egy kutya négy életét, illetve a második részét, Az egy kutya négy útja című könyvet, mely nagyon megható, de mulatságos is. Gyönyörű, hogy mit tanít egy kutya az embereknek, amit én is mindennap tapasztalok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában