Nyitásra várva: tervezni azért kell

2020.06.06. 11:30

Egy-egy fontos, elmaradt programot szeretnének pótolni a kulturális intézményekben Fejérben

A járvány­ügyi helyzet ugyan javul, de a kulturális, művelődési intézmények zárt terei egyelőre még nem nyithattak meg. Hamarosan erre is sor kerül, ennek kapcsán kérdeztük a terveket.

Bokros Judit

A Szabadművelődés Háza 45. születésnapja alkalmából néhány hete megnyílt kiállítás is csak kívülről, esti megvilágításban vehető szemügyre jelenleg. A fotó a megnyitón készült

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Május 28-tól – a járványügyi szabályok betartása mellett – látogathatók a szabadtéri kulturális rendezvények, a zárt mozik, színházak újranyitásáról azonban még nincs döntés. Az Országgyűlés június 16-án szavazhat a veszélyhelyzet megszüntetéséről, várhatóan június 20-án ér véget a különleges jogrend, a veszélyhelyzet megszüntetésével nyithatnak a mozik, a színházak, a múzeumok – mondta tegnap Kiss Róbert rendőr alezredes az operatív törzs sajtótéjékoztatóján. A szabadtéri múzeumok már most kinyithatnak, a fehérvári Szent István Király Múzeumhoz tartozó Nemzeti Emlékhely és a Gorsium Régészeti Park is látogatható már.

Lapunk felkereste az Emberi Erőforrások Minisztériumát, amelynek sajtóosztályától két napja a következő tájékoztatást kaptuk: a nem szabadtéri kulturális intézmények nyitása a megbetegedések számának csökkenésétől és a járványhelyzet enyhülésétől függ. Minden intézmény kidolgozta az újranyitás menetét, amelyet az érvényben lévő korlátozásokhoz és óvintézkedésekhez igazítanak, és mindent megtesznek az emberek biztonságáért. A szaktárca napi kapcsolatban van az intézményekkel, hetente egyszer pedig online fórumon, közvetlenül az államtitkár ad tájékoztatást.

A kormány és az operatív törzs folyamatosan elemzi az adatokat és meghozzák a szükséges döntéseket.

De hogyan készülnek a majdani nyitásra az intézmények, és mi az, amit pótolni szeretnének az elmúlt időszakból?

A Vörösmarty Mihály Könyvtár igazgatója, ­Buriánné Tarró Edit elmondta: a heti online fórumokon elhangzottakhoz igazodnak. Arra készülnek, hogy a nyitás után egy ideig a látogató az előre elkészített könyvcsomagjáért – amelyet online vagy telefonon rendelt meg – mehet be, maradni, válogatni nem szabad. Nyári táboruk lenne, de azok is csak a zárt terekre vonatkozó korlátozások feloldása után indulhatnak el. A benti programok közül szeretnének később megtartani egy Trianonhoz kötődő előadást és egy Zrínyi-emlék­évhez kötődő rendezvényt.

A Szabadművelődés Háza 45. születésnapja alkalmából néhány hete megnyílt kiállítás is csak kívülről, esti megvilágításban vehető szemügyre jelenleg. A fotó a megnyitón készült
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Kiss Dorottya, A Szabadművelődés Háza igazgatója is hasonlóan nyilatkozott. Nyári tábort rendeznének, ám a legfrissebb utasítás szerint ezek elindításával is meg kell várni azt az időpontot, amikor a parlament dönthet a veszélyhelyzet megszüntetéséről. Az igazgató szerint várhatóan ősztől indulhatnak el a programok, de reméli, hogy a náluk működő, művelődő kisközösségek korábban bemehetnek.

A Magyar Nemzeti Levéltár Fejér Megyei Levéltára – tagintézmény lévén – szintén központi döntés után nyithat ki. Czetz Balázs levéltár-igazgató úgy tájékoztatott: eddig is folyamatosan dolgoztak, dolgoznak. Minden beérkező ügyet intéznek, kutatói tájékoztatást adnak, folyik a feldolgozó munka. Csupán a személyes jelenlét, kutatás nem lehetséges. A nyitás után – jelen állás szerint – alapvető változásra nem számítanak, a higiéniás előírások és a védőtávolság betartásának fontosságán lesz a hangsúly. A rendezvényeiket is a központi utasításoknak megfelelően tarthatják meg. A tavasszal elhalasztott konferenciákat reményeink szerint ősszel tudják pótolni.

A fehérvári Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója, Iszkádi Erika elmondta: a nyárra táborokkal készültek, június végétől összesen négy indulna. Az igazgató reménykedik abban, hogy addigra engedélyt kapnak a ház kinyitására. Az elmaradt tavaszi rendezvényeik közül szeretnék pótolni az Óperenciás Mesemondó Versenyt, a Tündérszó Meseíró Pályázat díjait is átadnák, és a Vörösmarty Társasággal közös, Vajda János-díjért indított költőversenyt is megtartanák még az idén.

A kincsesbányai polgármester, Murányi Mariann azt nyilatkozta: e nyáron ők is csak a táborok megtartásában bíznak. Benti rendezvényekkel ősztől terveznek, s akkor már az újak jönnének.

A martonvásári Brunszvik-­Beethoven Közösségi Ház és Könyvtárban (BBK) várhatóan július elején indulhat az első tábor. Egyébként most alapvetően zárva tart a BBK, a múzeum és a könyvtár is, illetve három kulturális egyesület mehet be a művelődési házba gyakorlás céljából – tudtuk meg ­Korsósné Zachar Zita közösségfejlesz­tőtől.

A csákvári Floriana könyvtárban az első programok között az online és a helyi újság hasábjain Esterházy Péter emlékére közzétett totó, illetve a Fodor Ákos születésnapjára hirdetett haikuíró verseny eredményhirdetését tervezik. A tavasz egyik kiemelkedő rendezvénye lett volna Bíró Szabolcs dunaszerdahelyi író látogatása. Erről nem mondtak le, szeretnék ősszel megtartani – tudtuk meg Szekeresné ­Horváth Zsuzsanna könyvtárvezetőtől.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában