Összefonódik a tudomány és a művészet

2020.06.27. 07:20

Átadták a Beethoven Emlékmúzeumot és az újjáépített szökőkutat Martonvásáron

Ünnepélyes keretek között adták át az Ybl Miklós hagyatékát képező újjáépített szökőkutat, valamint a megújult Beethoven Emlékmúzeumot.

Héjj Vivien

A martonvásári kastélypark festői környezete egy megújult, impozáns szökőkúttal egészült ki, melyet immár az arra járó turisták is megcsodálhatnak. 2018 januárjában a Brunszvik-kert rekonstrukcióját segítve, az Ybl Miklós által tervezett díszkút kövei Martonvásárra kerülhettek, így azokat a megújuló kertben újjáépíthették. A szökőkutat az Ybl Alapítvány képviseletében Kaiser Katalin művészeti vezető adta át jelképesen Szabó Tibornak, Martonvásár polgármesterének.

Idén Beethoven születésének 250. évfordulóját ünnepli a világ művészeti élete. A most megújult emlékmúzeumot 1958-ban hozták létre azzal a céllal, hogy a zeneszerző és a Brunszvik család szoros kapcsolatát és a magyarországi Beethoven-emlékeket bemutassa. Az akkor létrejött gyűjtemény a székesfehérvári István Király Múzeum állandó kiállításaként a Magyar Tudományos Akadémia Martonvásári Mezőgazdasági Kutató Intézetében, a Brunszvik-kastélyban kapott helyet. Az azóta is egész évben látogatható emlékhely évente közel húszezer látogatót fogad.

A zeneszerző többször ellátogatott Martonvásárra, barátja és mecénása volt Brunszvik Ferenc, valamint gyengéd szálak fűzték Brunszvik Jozefinehez. Ennek a martonvásári kötődésnek és a zeneszerző életének állít emléket a múzeum, amely kormányzati támogatás segítségével immár modern, interaktív környezetben várja a látogatókat. A fejlesztéseket az Agrártudományi Kutatóközpont végezte.

Újabb helyiséggel bővült és interaktív lett a Brunszvik-kastély Beethoven-kiállítása
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

- A martonvásári kutatóintézet szorosan épít a Brunszvik-Beethoven hagyományra, ennek köszönhető, hogy több, mint hatvan éve koncerteket tartunk Beethoven tiszteletére a nemzeti filharmonikus zenekar segítségével. Sajnos idén a pandémia miatt nem tudunk szabadtéri koncerteket tartani – mondta el beszédében Balázs Ervin, a kutatóközpont főigazgatója, a múzeum fenntartója.

A kibővített, megújult kiállítást Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke nyitotta meg.

- Az Agroverzum múzeum gy éve nyílt meg, most a Beethoven emlékmúzeum megnyitására is sor kerül. Hogy jön össze a tudomány és a zene? Én, mint matematikus, mindig azt éreztem, hogy a tudomány és a zenehallgatás majdnem ugyanaz. Nem csak azért, mert absztrakt részekkel foglalkozik mindkettő, hanem mert a mélyebb struktúrát keresi mindkét tevékenység – fogalmazott az elnök, aki hozzátette, a tudósok mindig a zenében kerestek megnyugvást, inspirációt.

A korábban háromszobányi tárgyi bemutató kibővítésre került egy újabb tematikus helyiséggel és egy foglalkoztatóteremmel is. Így lehetőség nyílt egy korszerű szemléletű interaktív kiállítás megrendezésére, mely egyúttal alkalmas múzeumpedagógiai foglalkozások szervezésére, valamint szakmai és kamarazenei programok lebonyolítására. A múzeum a mai naptól ismét látogatható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában