Hittel teli, markáns keresztény gondolatok

2020.05.07. 07:30

KultúrKarantén: Philip Yancey műveit ajánlja Révész Lajos

Az amerikai származású keresztény gondolkodó művei bárki számára értékesek lehetnek, hiszen a hit és a logika mentén számos fontos kérdést érint, legyen szó vallásról vagy boldogságról.

Héjj Vivien

Révész Lajos sok időt tölt most olvasással Fotó: család

Kultúrkarantén sorozatunk mostani részében Révész Lajos baptista lelkész ajánl az olvasók számára olyan remekműveket, melyek Philip Yancey tollából származnak. A szerző két könyve, a Jézus másként és a Meghökkentő kegyelem elnyerték az év keresztény könyve díjat 1996-ban és 1998-ban. Az amerikai író, filozófus és keresztény gondolkodó művei nem csak a hívő emberek számára nyújthatnak izgalmas kikapcsolódást, hiszen a szerző művei egyszerre hittel teliek és logikusak. Gondolatmenetei markánsan jelzik azt, hogy az élet nagy kérdéseire nemcsak keresni kell a válaszokat, hanem fontos, hogy jó helyen keressük azokat.

A lelkész is kipróbálta az otthoni kenyérsütés rejtelmeit

A 180 nap alatt a Biblián át című könyv célja, hogy felkeltse az olvasók érdeklődését a Biblia olvasása iránt. A benne rejlő száznyolcvan szövegrészletet úgy állították össze, hogy azok átfogó képet adjanak a Biblia főbb témáiról és az egyes könyvek közötti összefüggésekre is rávilágítsanak. A válogatás a bibliai események történeti sorrendjét követi, ezzel segítve a könnyebb megértést. Mivel a szerzők – Philip Yancey és Tim Stafford – minden részhez saját kommentárt írtak, ezáltal a próféták könyveinek egy-egy részletével párhuzamosan a saját korunk történeti hátterét is megismerhetjük. Mindössze napi tizenöt-húsz perc ráfordítással, a száznyolcvan napos beosztást követve, akár fél év alatt áttekintést kaphatnak a Bibliáról azok is, akik kevésbé járatosak a témában, vagy éppen most szeretnének elmerülni a vallás világában.

Révész Lajos sok időt tölt most olvasással Fotó: család

Yancey Jelek a láthatatlan világból című művében arra keresi a választ, vajon a látható világon kívül létezhet-e valami más is? Az olvasmányos kötet a hit határvidékén tett utazásra invitálja olvasóit. A műben a szerző rámutat azokra a szemmel látható világban létező dolgokra, melyek a saját életterünkben és környezetünkben egy másik világ létére utalhatnak. Ezek mellett Philip Yancey számos könyve megjelent magyar fordításban. Műveit huszonöt nyelvre lefordították és világszerte mintegy tizennégymillió példányt adtak el belőlük. Bármelyik remek választás lehet mindenki számára. Révész Lajos maga is olvasással tölti ezt a mostani időszakot, emellett azért a kertészkedésre is jut ideje. Mint mondta, sok magyar állampolgárhoz hasonlóan ő is kipróbálta a pék szakma rejtelmeit. A reggeli órákban maga készíti el családja számára a friss ételeket. A jelenlegi nehéz időszakra szánt üzenetét a baptista lelkész három szóban foglalta össze: türelem, türelem és türelem. Mint mondta, megéri várni és kivárni, ez a legtöbb, amit a jelenlegi helyzetben tehetünk.

Arról is érdeklődtünk, ha tehetné, miként segítené a lelkész a magyar embereket

– Ha megtehetném, szívesen ott lennék minden olyan család mellett, akik nagy nehézségeken mennek keresztül, akár azért, mert egy közeli családtagjuk esetleg elkapta a vírust. Szeretnék velük lenni, kifejezni a szeretetünket és az együttérzésünket, bízva abban, hogy nem lesz végzetes ez a betegség. Ha mégis végzetes lenne a kór, akkor a sajnálatommal és az együttérzésemmel támogatnám azokat, akiknek szükségük van rá. Emellett bátorítanám a férfitársaimat, hogy most a visszafogottság, a türelem, és az önuralom segít a legtöbbet abban, hogy magunk és a családunk is biztonságban legyen – zárta a beszélgetést Révész Lajos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában