Herner Ferike és társai otthon

2020.05.15. 14:30

A Vörösmarty Színház sikerdarabjai közül többet is láthattunk online

Három fiatal, segélyért dolgozó férfi a főszereplője Háy János drámájának, amely egyike volt a Vörösmarty Színház interneten közzétett előadásainak.

Bokros Judit

Pityu (Kricsár Kamill), Béla (Kádas József) és Lajos (Krisztik Csaba) remek színészi játéka a felvételen egészen közelről is nyomon követhető Fotó: Vörösmarty Színház

Fotó: Cserta Gabor

Ha minden jól megy, akkor az ember elhelyezkedik a fotelben vagy a kanapén, a megadott időpontban megnyitja a Vörösmarty Színház közösségi oldalát, és máris nyugodt körülmények között – ingyen – nézheti felvételről az aktuálisan közzétett korábbi előadást. Ha nem megy minden olyan jól, akkor a laptopját a lakás egyik pontjából a másikba helyezve, fülhallgatóval próbál meglógni a család és a zajok elől, amíg az előadások tartanak.

Nálam az utóbbi változat az életszerű, mégis jó, hogy a járványügyi helyzet miatt előállt állapotban is hozzá lehet jutni színházi élményhez.

A Vörösmarty Színház több héten keresztül kínált – s a tervek szerint még ezután is kínál – online vetítéseket közösségi oldalán (de május elején a Fehérvár Tévében is volt közvetítés), ahol a nézők olyan népszerű előadásokat tekinthettek meg, mint például a Perelj, Uram! vagy legutóbb A Herner Ferike faterja. A közösségi oldalra kedden és csütörtökön este került ki egy-egy előadás, amelyek ezután még 48 órán keresztül voltak elérhetők.

Pityu (Kricsár Kamill), Béla (Kádas József) és Lajos (Krisztik Csaba) remek színészi játéka a felvételen egészen közelről is nyomon követhető
Fotó: Vörösmarty Színház

A Herner Ferike faterja kortárs szerzőnk, Háy János műve, amelynek színpadi változatát 2016-ban mutatták be Fehérváron (a neten látható felvétel 2017-es). A főszereplő három segélyért dolgozó fiatal férfi: Krekács Béla (Kádas József), Banda Lajos (Krisztik Csaba) és Herda Pityu (Kricsár Kamill). A darabot végig az ő árokparti (olykor kocsmabeli) párbeszédeik uralják az általuk végzett munka hiábavalóságáról (vagy éppen szükségességéről), s eközben térnek rá bonyolult lételméleti, filozófiai kérdésekre a maguk egyszerű módján („az lesz, ami most van” illetve „semmi nem változik, mindig van valaki, aki ugyanaz, csak nekünk olyan, mintha más lenne”).

A munkával eközben alig vagy sehogyan sem haladnak, hiába jön ellenőrizni a polgármester csinos, szöszi titkárnője, Marika (Varga Lili), akinek illata („ö dö toalette”) az egyetlen finomság, amely ebben a sekélyes környezetben körüllengi az izzadtságszagú férfiakat.

A múlt a párbeszédek során és egy-egy jelenetben elevenedik meg, így megtudjuk, ki is az a Herner Ferike, akit annak idején, gyermekként közös gyűlölettel vert meg a három férfi azért, mert az apja rendőr volt. Alakja feltűnik a jelenben is, igaz, a felnőtt Ferikét már nem látjuk, csupán azt tudjuk meg Bélától, milyen véletlenszerűnek ható tragédia történt vele. Ez – és a bölcs Papi Jóska előrevetített halála – pedig további lételméleti kérdések boncolgatására ad alkalmat, már a kocsmában.

A groteszk komédia, a profán istendráma a „kanapén” is az elevenünkbe vághatott.

A színház e heti, egyelőre utolsó online vetítésén a Három nővért láthatjuk, amely szombat estig lesz elérhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában