VIHAR AZ ADRIÁN:

2020.04.04. 14:00

Orbán Gábor fotóját a National Geographic a Nap képének választotta

A fiatal természetfotós arra a legbüszkébb, hogy nemrégiben a National Geographic a Nap képének választotta az Adriai-tengeren készült egyik viharfotóját.

Borsos György

National Geographic, a nap képe: Vihar az Adrián

Fotó: Orbán Gábor

Azt mondják, jókor kell jó helyen lenni! Pár napja derült fény egy kisebb titokra, amiről még a faluban sem tudnak sokan. Mint a Fejér Megyei Hírlap kézbesítője (írásunk szerzője lapunk civil tudósítója, lepsényi könyvtáros – a szerk.), éppen az aznapi újságot dobtam volna be az egyik postaládába, amikor egy fiatalembert láttam közeledni a lapért, nyakában egy teleobjektíves fényképezőgéppel, reggel 6 óra magasságában. Szóba elegyedtünk.

Orbán Gábor az átlagos fiatalok életét éli Mezőszentgyörgyön, dolgozik, és munkája mellett egy szép hobbija is van. Olyan szabadidős tevékenység, amelyet manapság sokan művelnek valamilyen szinten. A fotókészítés! Persze, most nem a szelfizésre gondolok, ő a fényképezés művészi vonalát képviseli. Pár éve kezdett el tudatosan fotózni, de ahogy mondja, a célt is látja maga előtt, ahová fejlődni szeretne.

Gábort a fotózást mintegy 10 éve kezdte el érdekelni. Eleinte, mint sok kezdő amatőr fotós, telefonnal készítette a képeit, ugyanis manapság egy-egy ilyen készülékkel is lehet remek képkockákat készíteni a modern technológiának köszönhetően.

Pár év után tudatosult benne, váltani kellene, kinőtte a mobilok nyújtotta lehetőségeket. Egy igazi fotómasinát szeretett volna vásárolni, de se tapasztalata, se ismerőse nem volt, aki segíteni tudott volna neki ebben. Végül némi szakirodalmi kalandozás után döntésre jutott, egy Nikon D5300-as tükörreflexes fényképezőgépre adta a voksát 2017 nyarának végén (a szeretett gépezet mai napig hű társa), s már csak az objektívek rengetegében kellett megtalálnia a különböző témákhoz megfelelő szerkezetet.

National Geographic, a nap képe: Vihar az Adrián
Fotó: Orbán Gábor

Eleinte a tájfotózás és a viharfotók vonzották Czakó Balázs fotóit látván, aki egyben a példaképe is. Különösen a naplementék megörökítése, a villámok és a hosszúzáridős éjszakai képek tartoznak a kedvencei közé. Ehhez a témához sikerült megvásárolnia egy ultra nagylátószögű objektívet. A képek készítése minden esetben távkioldó és állvány segítségével történik, hiszen a legkisebb rezgés hatására is bemozdulhat és homályos lesz a fotó.

Az idő múlásával más témák is egyre jobban érdekelték. Főleg az állatvilág, és azon belül is a madarak. Szerencsére nem kell olyan messze utaznia egy-egy jó ötletért, hiszen szülőfaluja, Mezőszentgyörgy is sok szép témát tud nyújtani. Őzek, cinkék, hattyúk, tőkés récék is többször akadtak már teleobjektíve lencsevégére.

A képekből próbálja mindig kihozni a maximumot, bár van még hová fejlődnie – fogalmazza meg a szerény fiatalember.

Néhányszor pályázatokon is részt vett. Az első ilyen alkalom két éve a Kincsek Mezőszentgyörgyön elnevezésű fotópályázat volt, ahol sikerült mindjárt egyszerre két díjat is elnyernie. A felnőttek kategóriájában első helyezést ért el, illetve a közönségdíjat is bezsebelte. Ekkor ébredt rá, van értelme annak, hogy ezt a hobbit, szenvedélyt választotta, és talán érdemes folytatnia ezt az utat. Második alkalommal egy országos fotópályázaton, 2019-ben is szintén az első helyet gyűjtötte be egyik jól sikerült képével.

Víz-tükör – a fiatal fotográfus kétszeres díjnyertes fotója
Fotó: Orbán Gábor

Több internetes oldalon is viszontlátta fotóit, de amire a legbüszkébb, az a National Geographic Magyarország weboldalán való megjelenés volt, ahol a Nap képének választották az Adriai-tengeren készült egyik viharfotóját.

Ezek a pozitív visszajelzések mindig nagy erőt adnak neki, nincs gondja a motivációval. Szeretné magát tovább fejleszteni, képezni. Szeretné felszerelésének hiányait pótolni, és szabad idejének a lehető legtöbb percét a fotózásra szánni.

(Orbán Gábor képei megtekinthetők a közösségi médiában a neve alatt!)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában