Koronavírus Fejérben

2020.04.26. 15:00

KultúrKarantén: Katona Klaudia a könyvek felé fordulva keres újabb kalandokat

Az egyre csak elnyúló karanténban mindenkire ráfér a szellemi vérfrissítés. Ebben lehetnek segítségünkre azon művek, amelyeket Katona Klaudia, a Budapesti Operettszínház egykori énekesnője, jelenleg szabadúszó operetténekes ajánl a kedves olvasók figyelmébe.

Dévai N. Csaba

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Székesfehérvárról indulva számos európai nagyvárosban fellépett már a fiatal énekesnő, akit az egész ország megismerhetett, miután a Hófehérke című musical főszereplőjeként nézett vissza mindenkire az óriásplakátokról. A koronavírus okozta intézkedések révén az Operettszínház is elnémult, így a könyvek felé fordulva keres újabb kalandokat.

Klaudia a Kállya Bori emlékesten is nagyot alakított Fotó: Pesti Vigadó

Könyvajánló elsősorban hölgyeknek

– Lassan már több mint egy hónapja vagyunk mindannyian karanténban, így miután a különböző online videó- és film­portálokat már felfedeztük magunknak, ezek a könyvek esetleg újfajta szórakozást jelenthetnek Önöknek. Az első könyv, amit ajánlanék, Fábián Janka Adél és Alíz című alkotása, amelyet egy kedves barátnőmtől kaptam, és ami stílszerűen egy női barátságról szól. Elsősorban hölgyeknek ajánlanám, de úgy hiszem, mindenkinek fantasztikus olvasóélményt jelenthet, ugyanis a sorsról szól: egyszer fent, egyszer lent, az élet nagyon változékony. A következő mű, amit szeretettel ajánlok, Philippa Gre­gorytól A király átka, amely egy könyvsorozat része. Az angol történelem egyes részeit dolgozza fel, és bár ezt is inkább nőknek tudnám ajánlani – hiszen női szemszögből írja le az eseményeket –, de tényleg letehetetlen olvasmány.

Szabó Magda több műve is bekerült a kedvencek közé – nem érdemtelenül Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az örök érvényű Szabó Magda

– A következő művet a kedvenc írónőmtől, Szabó Magdától szeretném bemutatni, Régimódi történet a címe. Ez egy családregény, amelyben nagyszüleinek és édesanyjának az életét örökítette meg. Nagyon élvezetes olvasmány. Egy másik könyv szintén Szabó Magdától A Danaida, ami egy fejlődésregény. Véleményem szerint bárki, aki elolvassa, képes találni benne olyan örök érvényű bölcsességeket, amelyeket a saját életére is tud majd vonatkoztatni. Amit jelenleg is olvasok Szabó Magdától, az Az ajtó című könyv, amiből egy kiváló film is készült, mindenkinek ajánlom. Ez egy életrajzi ihletésű regény, és már az első három oldal után éreztem, hogy letehetetlen, biztosra veszem, hogy ez sem fog csalódást okozni.

Pszichológiai művek bezártság idejére

– Három pszichológiai könyvet is figyelmükbe ajánlok, amelyek nagy hatással voltak rám, és amikből kifejezetten a mostani időszakban sokat lehet tanulni. Az első könyv a Tanulom magam, F. Várkonyi Zsuzsanna műve, ami a személyiségfejlődésről, a személyiség kialakulásának menetéről szól, milyen pszichológiai játszmákat folytatnak nők és férfiak egyaránt. Véleményem szerint nagyon érdekes, és ami még fontosabb, olvasmányos mű. Másik pszichológiai könyvem a Ketrecbe zárt fiú, amit háromszor-négyszer is olvastam már. Traumatizált gyermekek történeteit írja le, fő cselekményszála pedig az, hogy a pszichológus-agykutató hogyan gyógyítja meg ezeket a gyermekeket. Bemutatja, hogy a traumák milyen sérüléseket és mentális problémákat okozhatnak, majd hogyan lesznek ezek gyógyíthatóak. A következő könyv Douglas Abramstől az Öröm könyve, amiben a dalai láma és Desmond Tutu (dél-afrikai Nobel-békedíjas anglikán egyházi vezető – a szerk.) gondolatai olvashatóak. Témája, hogy miként találhatjuk meg a legapróbb, jelentéktelennek tűnő dolgokban is az örömöt, és hogyan maradhatunk boldogok a legvészesebb, legkilátástalanabb helyzetekben is. Egy nagyon-nagyon szép és tanulságos mű.

Szerb Antal misztikuma is lenyűgözte

– Amit szintén most olvastam, és lenyűgöző élményt jelentett, az A Pendragon legenda Szerb Antaltól. Kiváló kalandregény, van benne nyomozás, szerelem, szellemek. Rendkívül olvasmányos, és nagyon fordulatos a nyelvezete, úgyhogy mindenkinek jó szívvel tudom ajánlani. Végezetül a könyv, ami vár rám, és amiről eddig mindenkitől csak jót hallottam, az Szerb Antal Utas és holdvilág című alkotása – nem lehet véletlen, hogy klasszikusként tartják számon. Remélem, hogy mindenki talált olyan olvasmányt, amely elnyerte a tetszését. Mindenkinek kitartást kívánok, vigyázzanak magukra, és jó egészséget!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában