Szenvedélyük a hagyomány

2020.03.11. 07:25

Színes és gazdag a mezőszentgyörgyi táncegyesület tarisznyája

Jelmondatuk önmagáért beszél: „Mert szenvedélyünk a hagyomány!” Néptánc, népzene, hagyományőrzés, ifjúsági programok és falu­szépítés – a Mezőszentgyörgyi Ifjúsági és Táncegyesület tarisznyájában mindez barátságban megfér egymás mellett.

V. Varga József

gy tedd rá! – hasznos módszertani eszköztár a néptáncoktatáshoz

Fotó: EGYESÜLET

Ismét gazdagodott, gyarapodott az egyesületünk – újságolta lapunknak Kiss Péter, az ifjúsági és táncegyesület elnöke. A Nemzeti Együttműködési Alap pályázata nyomán egy profi hangosítás került a birtokukba, mely a település programjain is bevethető lesz. Az Így tedd rá! kiadvány- és eszközcsomagot már kipróbálták a kicsikkel, a komplett módszertani eszköztár a néptáncoktatás hasznos kelléke. Hozzájutottak továbbá egy mobilkemencéhez, melyet az egyesületi rendezvényeken kívül úgyszintén a település is használhat majd.

Az egyesület a múlt évben ünnepelte fennállásának 20 éves jubileumát, színes születésnapi műsort állítottak össze, fellépett náluk a Los Andinos együttes, az estet tortázással zárták.

gy tedd rá! – hasznos módszertani eszköztár a néptáncoktatáshoz
Fotó: EGYESÜLET

Kapcsolatban állnak a Gor­sium Gimnázium és Művészeti Szakgimnáziummal, két néptánccsoportjuk működik, az egyiknek Kiss Péter elnök, míg a másiknak Ádámné Németh Zsuzsanna alelnök az oktatója. Ugyancsak pályázati támogatásból szerezték be a csoportok részére a mezőföldi viseleteket: a ruhákat Stibi Csabáné Csilla varrta, a cipőket Fenyvesi István készítette. A támogatásból tanácsadásra is futotta.

A szentgyörgyi csapat állandó szereplője a helyi ünnepségeknek, rendezvényeknek. Lelkes tagjaik nem hiányoznak a mezőföldi majálisról, a pünkösdi királyválasztásról, a Szentgyörgy-napok programjairól, a szüreti felvonulásról, a különböző bemutatóestekről, iskolai rendezvényekről. A szomszédvárakban egyre többször „tájolnak”.

Az egyesület táncházainak az Eötvös Károly ­Művelődési Ház ad otthont. A kézműves-­foglalkozásokat Kató Balázs (agyagozás) és Mészöly Ferencné Ibolya (gyöngyfűzés) vezeti. A legutóbbi táncházban rábaközi, széki, szatmári és mezőségi táncok kerültek porondra, a talpalávalót a Tilinkó zenekar húzta. Folytatása március 27-én következik, akkor a Szedtevette zenekar muzsikál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában