A galériás erre a nyárra is tervez

2020.02.29. 07:25

Újra fölpezsdülhet a kulturális élet az iszkaszentgyörgyi Pappenheim-kastélyban

Habár pár hónapja még kétséges volt, most úgy tűnik: Ari Kupsus tovább bérelheti nyárra az Amadé–Bajzáth–Pappenheim-kastély barokk szárnyát.

Bokros Judit

A felvétel a tavalyi művésztelepet záró kiállításon készült. Jobbra Ari Kupsus

Fotó: Fotó: FMH-archív (Nagy Norbert)

Ari Kupsust azért kerestük meg, hogy az idén várható szezonális programokról érdeklődjünk. Néhány hónapos bizonytalanság után ugyanis úgy tűnik, hogy mégis tovább bérelheti a kastély azon részét, ahová nyaranta elköltözteti budapesti galériáját. Az előzményekről annyit mondott: tavaly novemberben a korábbinál jóval magasabb bérleti díjat kért tőle a fenntartó, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit (NÖF) Kft. Ezt a galerista nem tudta vállalni, hiszen a tárlat nyitva tartásából, a rendezvényekből – mivel azok jellemzően ingyenesek – nem származik bevétele, ezért túlságosan megterhelte volna a pluszköltség. A fenntartó pályázatot írt ki, ám Ari azon nem indult, mert nem tudott volna megfelelni a feltételeknek.

Mint mondta: ő annak idején amolyan missziót akart megvalósítani azzal, hogy életet visz a kastélyba. Szerette volna segíteni az önkormányzatot abban, hogy jobban fölpezsdüljön a kulturális élet, s ehhez finn kapcsolatait is mozgósította. Az első évben inkább csak koncerteket, kiállításmegnyitókat szervezett, majd jöttek a mesterkurzusok, a művésztelepek. Ezeket mind ingyen szervezi meg és bonyolítja le. Egyetlen olyan esemény, egy filmforgatás volt, amely komolyabb bevételt hozott. Ari éppen ezért a jövőben változást tervez, több belépős rendezvényt akar szervezni, s olyasmi működést képzel el, mint a szomszédos fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyé. Érdeklődés biztosan lenne, mert az iszkai kastély látogatottsága az elmúlt hét év során jelentősen nőtt, sokakat vonzanak a különleges, exkluzív környezetben rendezett események.

A felvétel a tavalyi művésztelepet záró kiállításon készült. Jobbra Ari Kupsus
Fotó: Fotó: FMH-archív (Nagy Norbert)

A galerista idén a már jól bevált rendezvények – például nemzetközi művésztelep, szalonkoncertek – mellett több újdonsággal is készül. Május végén például indonéz és magyar művészek képeiből nyílik kiállítás, a megnyitót pedig a tervek szerint az indonéz nagykövet tartaná. Indonéziából sok vendég érkezik erre az időszakra a kastélyba, köztük lesz a világ egyik leggazdagabb asszonya is, sorolta Ari a várható attrakciókat. Ugyancsak várnák az indiai nagykövetet, mert a jóga június 20-ai világnapja alkalmából közös jógázásra kerülne sor a kertben, ám ez a program még nem biztos. Június elején egy énekmesterkurzust tartanak a helsinki zeneiskola tanulóinak részvételével. Különlegesség a Bécsben élő orosz festők kurzusa és kiállítása, amely azért exkluzív, mert arról a szentpétervári akadémiáról jönnek alkotók, amely a világon a legmagasabb rangúak közé tartozik. A tavaly szervezett operamesterkurzus augusztusban folytatódik, nemzetközi vonatkozással, számos országból érkeznek énekesek. Nyár végén pedig újra megrendezik a balettmesterkurzust egy bécsi iskola növendékeivel.A programterv tehát sűrűnek és igen impozánsnak ígérkezik.

Felkerestük a NÖF-öt, amely a következő tájékoztatást adta a fenntartás, illetve a bérlés kapcsán.

„Az iszkaszentgyörgyi Amadé–Bajzáth–Pappenheim-kastély 2019. január 1. óta tartozik a NÖF felügyelete alá. A műemlék állagmegóvási feladatait a társaság látja el. Az üzemeltetést részben az Iszkaszentgyörgy önkormányzata által alapított ISZKOM Kft., részben a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ végzi (a kastélyban működik az általános iskola – a szerk.).

A barokk szárny bérlésére pályázat került kiírásra. Ebben a részben jelenleg Ari Kupsus berendezett szobái találhatóak, aki hét éve minden nyáron zenei kurzusokat, színvonalas rendezvényeket tart. A pályázatra senki nem jelentkezett, ezáltal érvénytelennek minősül. Az idei évre a korábban is használt barokk szárny emeletét, földszintjét, a kert egy bizonyos részét bérbe adja a NÖF NKft. Ari Kupsus számára a rendezvényei megtartásához.

Továbbra is helyet kap a kastély egy részében az általános iskola. A barokk szárny földszintjére vonatkozóan Iszkaszentgyörgy önkormányzata és a NÖF NKft. terveket dolgoz ki a közös hasznosításra. Ezek között szerepel a kastély építéstörténetéről, a családtörténetről szóló kiállítás, valamint a finn kapcsolatok bemutatása. Az emeleti részen az Ari Kupsus által kiválóan berendezett enteriőrök hosszabb távú sorsa megoldásra vár.

A NÖF NKft. elvégzi a legszükségesebb állagmegóvási feladatokat: a vízelvezetés, a tető helyreállítása, valamint a vízelvezetéshez szükséges kisebb tereprendezések az idei évben elkészülnek.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában