korszerűbb lesz

2020.02.13. 07:25

Megújul a martonvásári Beethoven Emlékmúzeum

A Brunszvik-kastélyban található, s az Agrártudományi Kutatóközponthoz tartozó Beethoven Emlékmúzeum február 3-tól felújítási munkálatok miatt nem látogatható.

Bokros Judit

Beethoven emlékét nemcsak a múzeum, de komolyzenei koncertek is ápolják Martonvásáron

Fotó: FMH-archív

Az apropó a Martonvásárhoz kötődő, híres német zeneszerző, Ludwig von Beethoven születésének 250. évfordulója, valamint az, hogy id. Brunszvik Antal ugyanebben az évben vette birtokba a martonvásári uradalmat. A kettős évforduló kapcsán újulhat meg tehát egészen az a tárlat, amely eddig egyebek bemutatta a Brunszvik család és Beethoven barátságának történetét, s rávilágított arra is, mi a valóságalapja annak, hogy a zeneszerző többször is Martonvásáron járt.

Bajzáth Judit osztályvezető a Beethoven Emlékmúzeum „kiköltöztetése” közben
Fotó: emlékmúzeum

Arról, hogy mi várható a korszerűsítés után, Bajzáth Juditot, az Agroverzum Tudományos Élményközpont (ide tartozik most a múzeum is – a szerk.) osztályvezetőjét kérdeztük.

Mint megtudtuk: a korábbi tárlatot még 1989-ben alakították ki. Azóta egyrészt olyan új eredmények láttak napvilágot, amelyek árnyalják a Brunszvik család és Beethoven, illetve Brunszvik Jozefin és a zeneszerző kapcsolatát, másrészt a technika is óriásit fejlődött, a látogatói igények pedig megváltoztak.

A háromtermes tárlatot két helyiséggel bővítik, s több közönségbarát fejlesztést alkalmaznak. A Zeneakadémiával együttműködve interaktív, sok zenével kiegészített kiállítást hoznak létre, amelynek köszönhetően jól követhető a család és a zeneszerző közötti kapcsolat is. A látogatók zenét hallgathatnak, s az eszközök, kellékek segítségével maguktól jöhetnek rá a különféle összefüggésekre. Továbbá, a belső felújítás után komfortosabb tér várja a közönséget, lesznek mosdók és pihenőhelyek is.

Beethoven emlékét nemcsak a múzeum, de komolyzenei koncertek is ápolják Martonvásáron
Fotó: FMH-archív

A tartalmi újdonságokról Bajzáth Judit elmondta: a Brunszvik-Beethoven sztori címmel tervezett anyag a Halhatatlan kedves, Jozefin és Beethoven kapcsolatára, annak feltárására épül. E történet kapcsán szinte évről évre születtek publikációk, s a tudomány jelenlegi állása azt mutatja, hogy a Halhatatlan kedves valóban Brunszvik Jozefin volt. Erre egyebek mellett szerelmes levelek, naplóbejegyzések utalnak. Semmit sem kell azonban kész tényként kezelni, hanem vannak értelmezési lehetőségek – tette hozzá Bajzáth Judit.

A felújítás állami forrásból történik, és várhatóan májusban fejeződik be. A látogatók tehát tavasz vége felé ismerkedhetnek meg a megújult múzeummal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában