A katolikus templom hangszerére gyűjtenek

2020.02.07. 07:07

Koncertet szerveznek a mányi orgonáért

Egyszerű orgonát hozott magával Teleki Miklós a művelődési házba, hogy a templomi orgonáért muzsikáljon. A kétszáz éves hangszer újjászületésére törekszenek – nem csak a katolikusok.

Zsohár Melinda

Az orgonaművész megmutatta az érdeklődőknek az orgona működését Fotó: Véssey Vera

Négy jótékonysági koncertet szerveznek a katolikus templom orgonájának teljes felújítására, az elsőn a gödöllői premontrei rend hordozható hangszerével érkezett a művelődési házba Teleki Miklós művész Kelényi Tamás József mányi plébános meghívására.

Fotó: Véssey Vera

A helyiek papja maga is premontrei szerzetes, innen az ismeretség. Ugron Zoltán mányi polgármester elmondta, lesz jazz-, könnyűzenei és dobkoncert is az adománygyűjtésért, széles közönséget szólítanak meg.

Kiváló koncertet adott Teleki Miklós Mányon
Fotó: archív

Kinek-kinek mi tetszik, mert nem egyszerűen kér a katolikus testület, illetve az egyházközség, hanem átélhető élményt kívánnak nyújtani a zenei találkozókon. Teleki Miklós a 17. századtól napjainkig terjedő zenei darabokból válogatott, élményt adóak voltak személyes megszólalásai a művekről s zenei kötődéseiről. Az adakozók több mint 300 ezer forinttal járultak hozzá az első koncerten az orgona reparálásához.

Az orgonaművész megmutatta az érdeklődőknek az orgona működését
Fotó: Véssey Vera

A 200 éves orgona eredetileg is szerény jószág volt, a második világháborúban nagyon megsérült. Javítgatások nyomán itt-ott megszólalt, aztán elnémult, énekeltek a hívek a misén. Tíz-egynéhány esztendeje az akkori kántor, Kovács Balázs egy időre életet lehelt belé, de végül csak a templom külső felújításakor tudtak kiszorítani a pályázati pénzből és az adományokból az átépítésére.

Fotó: Véssey Vera

Új rendszerű, komolyabb hangszerré vált, amilyen sosem volt, a teljes értékűségéhez a lábpedálokat építik ki, s a halk regiszterek játszására is képessé teszik, az énekeseket kísérendő. Mintegy kétmillió forintot szeretnének összegyűjteni, s akkor a megszépült templomban zeneileg is élvezhetőn dicséri már az Urat az orgona a remények szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában