„Most jó lenni katonának…”

2020.01.16. 15:00

Új térben mesélték el a nyugállományú katonák életük történetét

A megye különböző támaszpontjain szolgáló tiszthelyettesek és tisztek emlékeztek vissza azokra a bizonyos szép időkre, amikor jó volt lenni katonának.

Palocsai Jenő

A Katonaportrék című kiállítás új helyre, a Fő utcára költözött át Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: NAGY NORBERT

Kinek ne volna olyan barátja, rokona, ismerőse, őse, aki gyakran előhúz egy-egy régi katonatörténetet azokból az időkből, mikor két évig vagy egy esztendőn át sorállományú katona volt. A Tarsoly Ifjúságért Egyesület Közösségi Terében olyan tablók vannak a falakon, melyekről a huszadik század második felében szolgálatot teljesítő hivatásos katonák, tisztek, tiszthelyettesek néznek vissza ránk. A táblákra ragasztott fotók nem valami régi, talán igaz sem volt katonatörténetek bizonyítékai, ugyanis az azokon szereplők közül sokan ott ültek szerdán délután a fal mellé húzott székeken. A fotók alatt olvashatta a szemlélődő a nem is olyan rövid élettörténeteket. Hiába a részletgazdag leírás, mégis semmi azokhoz a színes beszámolókhoz képest, amikből a megjelent katonák talán sosem fogynának ki. Nemcsak azért kifogyhatatlan a történetek tárháza, mert nem évek, hanem évtizedek alatt gyülemlett fel a sok emlék, hanem mert ami a megjelent hölgyek és urak számára, az valaha munka, napi rutin volt, és szép emlék most, az az ország, a honvédelem és a most felnövekvő generáció számára már valódi történelem.

A Katonaportrék című kiállítás új helyre, a Fő utcára költözött át
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A Katonaportrék című kiállítás megnyitója december 16-án volt a Zichy ligetben, ahol a Városi Levéltár és Kutatóintézet Szekfű Gyula-terme adott otthont a tárlatnak, de átköltöztek a képek a Főutcára.

A Honvéd Hagyományőrző Egyesület Fejér Megyei Szervezete és a Tarsoly Ifjúságért Egyesület közös programjának célja az volt, hogy bemutassák a legújabbkori magyar hadtörténelemben szerepet vállalók életútját, tevékenységét, közelebb hozva életüket, sorsukat, helytállásukat a mai fiatalokhoz.

A családias hangulatú közösségi térben Gazsó Imre nyugalmazott tüzérezredes utazásairól is beszélt. Mint elmondta, mindig szeretett úton lenni és közben megcsodálni a járművek ablakából, ahogy elsuhan az egyik változatos táj a másik után. Salgó Béláné zászlós 1972-ben került Börgöndre, ahol édesapja a tiszti klubot vezette.

A nem túl népes hallgatóság Csató József újságíró segítségével bepillanthatott még másik két nyugállományú katona, Salgó Béla alezredes és Vass Éva törzszászlós életébe is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában