jövőbeli tervek

2020.01.16. 07:25

Tovább gazdagodhat a ráckeresztúri értéktár

A településen 2017 februárjától működik az értéktárbizottság, évente legalább kétszer tartanak ülést. Bereznai Istvánnét, a Ráckeresztúri Települési Értéktárbizottság elnökét az eddigi munkáról s a jövőbeli tervekről kérdeztük.

Gajdó Ágnes

Számos helyi értékre odafigyel az értéktárbizottság. Képünkön a Lyka–Brauch-kastély Fotó: Gajdó Ágnes / Fejér Megyei Hírlap

Mit tekint ön értéknek?

– Minden településen találhatók értékek. Nemcsak a nagyvárosok büszkélkedhetnek egy-egy díszes épülettel, pompás arborétummal, a kistelepüléseken is számos szépség és kincs található. Nemcsak az épített örökségre gondolok, hanem például a természeti környezetre vagy az agrárgazdasági értékekre is.

Számos helyi értékre odafigyel az értéktárbizottság. Képünkön a Lyka–Brauch-kastély
Fotó: Gajdó Ágnes / Fejér Megyei Hírlap

Milyen értékek találhatók a ráckeresztúri értéktárban?

– Az elmúlt években a bizottsági tagokkal közösen sokféle értéket vettünk fel az értéktárba. Ezek között szerepel településünk legnagyobb kincse és büszkesége, a kétszáznegyven esztendeje készült Szentháromság-szobor, amely Ráckeresztúr határában található. Országszerte egyedülálló, hiszen Szent László-ábrázolás is látható rajta. A jubileumi évfordulón szabadtéri szentmisét celebrált a szobornál Hankovszky Béla Jácint atya, majd a könyvtárban fotókiállítás nyílt e különleges műemlékről. Felvettük az értéktárba a római katolikus templomot, a temetőkápolnát, a két kastélyt, a Hősök kertjében álló emlékműveket és szobrokat. 2019-ben került az értéktárba Németh Mihály helytörténeti magángyűjteménye, Molnár Antal amatőr meteorológiai tevékenysége, a 2 Axt – Axt László és Axt Lászlóné Eötvös Ibolya – artistaművészete, a temetőkápolna és a sibálás népszokás. Jelenleg huszonhét érték szerepel az értéktárunkban.

Milyen tervekkel kezdik a 2020-as esztendőt?

– Még tavaly ősszel elküldtük javaslatainkat a megyei értéktárbizottságnak. Úgy véljük, például a Szentháromság-szobornak helye lenne a Fejér megyei értékek között. Várjuk a döntésüket. Szeretnénk összegyűjteni a száz éve Ráckeresztúron született Kapócs Ferenc életútjához kapcsolódó dokumentumokat a fiai segítségével. Ugyancsak komoly kutatómunka szükséges Kocsi Mayer Gyula iskolaszervezői és méhészeti tevékenységének feltérképezéséhez. De számos ötletünk van még, ezeket szeretnénk megvalósítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában