Tisztelgés

2020.01.22. 07:00

Megyeszerte tartanak rendezvényeket a magyar kultúra napján

Már kedden is sok helyen kultúra napi műsorokkal örvendeztették meg a közönséget – ezekből adunk át egy csokorra valót.

Bokros Judit, Szanyi-Nagy Judit

Móron a Vodku fiai elnevezésű zenekar Cseh Tamás dalaival tisztelgett a magyar kultúra napja előtt

Fotó: Hrubos Zsolt / Fejér Megyei Hírlap

Január 22-én, a magyar kultúra napján előtérbe kerül a költészet, az irodalom, hiszen a jeles nap ahhoz kötődik, hogy Kölcsey Ferenc költőnk 1823-ban ekkor tisztázta le a Himnusz kéziratát Csekén. Január 22-én és annak környékén megszaporodnak hát az évfordulóra emlékeztető kulturális események.

Kedden Székesfehérváron az Öreghegyi Közösségi Házban Nemcsák Károly színész és Tolcsvay Béla dalszerző, énekes, gitáros lépett föl a Szép szerelmem, Magyarország című pódiumesten.

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Ezután ugyanott kiállítás is nyílt, három alkotó műveiből. Előszálláson rendhagyó irodalomórát tartottak, Sárbogárdon Tósoki Anikó előadóestjét hallgathatta meg hétfőn a közönség, s Móron is volt rendezvény. Ma folytatódnak a programok.

Versáradat, dalokkal

A két ismert és kiváló előadó többek között Radnóti Miklós-, Petőfi Sándor-, Ady Endre-versekből szavalt, illetve Tolcsvay Béla énekelt is. A költemények csak úgy áradtak a közönség felé, birtokba véve annak figyelmét, szívét-lelkét. A tartalmas, ünnephez méltó műsor után kis szünet következett, majd a ház galériájában Bobory Zoltán, a Vörösmarty Társaság elnöke megnyitotta a Három generáció című kiállítást. Itt Szakál Antal festőművész, lánya, Szakál Györgyi és az unoka, Horváth Barbara Henrietta alkotásai tekinthetők meg.

Megtelt a „ház”

A töbörzsöki születésű Tósoki Anikó hazai pályán mutatta meg előadóművészi tehetségét hétfőn: a magyar kultúra napja alkalmából egy szubjektív válogatásból álló, a többi között Zelk Zoltánt, Ady Endrét vagy éppen Szécsi Margitot megidéző estet adott a sárbogárdi Madarász József Városi Könyvtárban. Tósoki Anikó több irodalmi és önálló estet is maga mögött tudhat már, az új sárbogárdi könyvtárat mégis most látta először előadói minőségében – értesültünk Nagy Zsuzsanna könyvtárigazgatótól. Ugyancsak tőle tudjuk: a telt házas rendezvény kapcsán a visszajelzések egytől egyig pozitívak.

Tósoki Anikó. A töbörzsöki születésű előadóművész szubjektív válogatással készült a sárbogárdi ünnepségre
Fotó: Galsa

Rendhagyó irodalomóra

Előszálláson már hagyomány, hogy ilyentájt kisebb-nagyobb rendezvényt szerveznek a településen a magyar kultúra napja alkalmából. Legutóbb hétfőn emlékeztek meg a szervezők – Tábiné Nyúl Gabriella művelődésiház-vezető és a Versbarátok köre – a jeles ünnepről, ezúttal egy rendha

gyó irodalomóra keretében. Műsorvezetőként Bodolai György állatorvos vezényelte le az estet, lévén, otthonosan mozog az irodalmi témákban, s több alkalommal irodalmi kávéházak házigazdája is volt már. A résztvevők – gyermekek, felnőttek – az ünnep alkalmából egy totót is kitölthettek, amely a többi között azt mérte fel, tudják-e, ki zenésítette meg a Himnuszt, vagy hogy van-e szobra a költeménynek. A rendezvényen végül magyar költők, írók szerzeményei és a helyiek saját rímes gondolatai is szavakká formálódtak.

Móron a Vodku fiai elnevezésű zenekar Cseh Tamás dalaival tisztelgett a magyar kultúra napja előtt
Fotó: Hrubos Zsolt / Fejér Megyei Hírlap

Kapcsolódó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában