Találkozás önmagunkkal

2020.01.23. 07:20

Szarvas József a seregélyesi színpadon elevenítette fel életének epizódjait

Pustol a hó, avagy könnyű neked, Szarvas Józsi… címmel adott elő monodrámát szerda este Szarvas József, a Nemzeti Színház színművésze a seregélyesi Művelődési Házban.

Tihanyi Tamás

Életének epizódjairól szólt Szarvas József egyszemélyes drámája

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

„Egy hatvanéves férfi egy pillanatra megáll és visszanéz, hogy találkozzék önmagával.” Szarvas József Jászai Mari-díjas színész kapcsolata már hosszú ideje szoros a Fejér megyei községgel, illetve legfőképpen annak iskolájával. A Seregélyesi Baptista Általános Iskola igazgatója, Sajtos József már többször is Versünnepre hívta a legfőképpen talán az Üvegtigris című filmből ismert művészt, aki a meghívást később maga is viszonozta.

A tehetséges seregélyesi diákok Viszákon, a Kaszás Attila Pajtaszínházba látogattak, ahol az alapfokú művészeti iskola tanulói megismerkedhettek Szarvas József világával, illetve az ő „Tündérkertjével”. Az Őrségben található faluban egy hetet töltöttek a gyerekek: a táborban jeleneteket alkottak, szövegeket írtak, énekeltek és improvizáltak. A képzést trénerek segítették, így a fiatalok irányított feladatokon keresztül tanulhattak meg jobban figyelni egymásra.

A szerda este bemutatott darab ötlete éppen egy ilyen alkalommal született. Szarvas József korábban írt egy életrajzi kötetet „Könnyű neked, Szarvas Józsi…” címmel, s részleteket adott elő belőle a Pajtaszínházban a seregélyesi gyerekek előtt. Felolvasott nekik néhány novellát, amelyek életének egy-egy epizódjáról szóltak: olyan részleteket keresett, amelyek az ifjakat is érdekelhették.

Életének epizódjairól szólt Szarvas József egyszemélyes drámája
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Legnagyobb meglepetésére a fiatalok annyira elmélyült figyelemmel vették körül, hogy nem akarták leengedni a pódiumról. Akkor gondolt arra, milyen jó volna, ha születne egy előadás. A könyv aztán megjelent, és a következő évben elkészült a „Pustol a hó, avagy könnyű neked, Szarvas Józsi…” című színpadi változat is, amit a művész a Seregélyesi Baptista Általános Iskola közösségének közreműködésével, ajánlásával és szervezésében nagy sikerrel mutatott be szerda este Seregélyesen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában