8 méter hosszúak, 2,5 méter szélesek

2020.01.25. 07:10

Római hajók jönnek Gorsiumba!

A Fő utcai múzeumi főépület, a Rendház felújítása és a gorsiumi fejlesztéseket eredményező pályázati megfelelés miatt Gorsium­ban lesz a Szent István Király Múzeum legnagyobb jövő évi kiállítása.

Majer Tamás

Gorsiumban újra hajók kötnek ki!

Fotó: FMH-archív

Pokrovenszki Krisztián, a múzeum igazgatója a pénteki közgyűlésen számolt be a tervekről, a beadott költségkalkulációról.

– Előzetesen felvettük a kapcsolatot a zárai múzeummal, tehát ezek úgy kalkulált összegek, hogy természetesen tudjuk, milyen tételeket tartalmaznak. A legnagyobb része – közel 20 millió forint – a hajók szállítását teszi ki. Eredeti római kori hajókról beszélünk. Több mint 8 méter hosszúságú és 2,5 méter széles hajók kerülnének kiállításra Tác-Gorsiumban. Ezek nyilván speciális szállítóeszközöket igényelnek – csapott bele az igazgató a közepébe.

A horvátok vizsgálják, hogy szétszedhetők-e a hajók, ha igen, akkor olcsóbb lehet a szállítás.

Gorsiumban újra hajók kötnek ki!
Fotó: FMH-archív

A múzeumigazgató elmondta, hogy a klimatizálás kiépítése, a beüzemeltetés, az üzemeltetési feltételek megteremtése is benne vannak a költségvetésben. Ezek közül egy 6 millió forintos anyagköltség tétel kifejezetten a kiállítótér megfelelő átépítését szolgálja majd: biztonsági panelek, installációs panelek, ideiglenes falak, kiépítése, beszerzése szükségeltetik.

– Meg kell terveztetni a biztonsági, klimatikus, állományvédelmi kockázatokat is a kiállítás tekintetében, erre 9,5 millió forintos költséget terveztünk be – tette még hozzá az igazgató.

A kiállításra 80 millió forintos keretösszeget szavazott meg a múzeumot fenntartó város közgyűlése.

Az ókorban az egykor a mai Duna szélességével megegyező szélességű sekély Sárvíz folyam alkalmas volt folyami hajózásra. Kikötő is van Gorsiumban. A dalmát tengerparton lévő Zára (ókori nevén Iader) pedig sokáig a kereskedelem és a kalózkodás helyi központja volt.

A záraiak először adják külföldre kölcsönbe a teljes régészeti leletanyagot!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában