Kutyacska

2020.01.22. 07:15

Meseszínház: malacfelhők a Pelikán Fészek felett

Van egy hely, ahol a mennydörgés hangja a padlón születik, gyermekek lábdobogása hozzá a teremtőerő. Az esőhöz is kell a láb, a cseppek hangja combot tenyérrel csépelve jön elő.

Majer Tamás

Tűzkő Sándor mesélőként érkezett a színre, de mint mesehős Mihály találkozott Kutyacskával

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Ezen a helyen nem bárány-, hanem alakra malacfelhők fodrozódnak az égen, honnan olykor hurka hull, de jó! Itt a szűk szájú barlangok nem karsztosodás, de nem is korrózió hatására alakulnak ki a hegyek gyomrában, hanem törzsből, karból, képzeletből, Nyáry Bernadett instrukciói szerint. Az édesvizű tó sem jég, nem is szél, de nem is ám földcsuszamlás során, hanem körbeálló, egymás kezét fogó gyermekek játéka folytán kel életre, hullámzik, de csak szelíden. Ezen a helyen az erdők fái sem úgy átabotában a földből gyökereznek, gyermekformák ők is: karjukat felemelve, egyenesen állnak szélcsendben, s imbolyogva mozognak, ha fú a szél.

Ez a csodás hely meseország, benne egy város, Székesfehérvár, benne egy utca, nevét Kossuth Lajos után nyerte, benne egy színház, neve egy régi fogadóéból ered: Pelikán Fészek.

Tűzkő Sándor mesélőként érkezett a színre, de mint mesehős Mihály találkozott Kutyacskával
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Mitől lett ilyen mesés a Pelikán kedden délelőtt? Attól, hogy gyerekelőadás-premierre virradt, s miután a reggel tovaillant, ám a déli harangszó még a bemelegítés gondolatával sem foglalkozott – tehát 10 órakor –, elsötétültek a nézőtéri lámpák, s a függöny mögül színjátszók-mesélők léptek elő. Nem is igaz. A lámpák fénye nem aludt ki. Nem a műszak szendergett el munka közben a pult mögött, másról van szó: Nyáry Bernadett és Tűzkő Sándor interaktív gyermekelőadást hozott létre, címe: Kutyacska. A szegény ember és a kutyacska című magyar népmesét dolgozták föl. Mint az a fenti, az előadásból vett példákból kiderül, számos szerepre – annál is többre – a színházlátogató gyerkőcöket kérték fel. Jegyezzük meg, csak annak kellett beállnia, aki jelentkezett. Nem volt semmi kényszer. Nyáry Bernadett, akivel az előadás után váltottunk szót, elmondta, az ovis és kisiskolás csoportokban érkező gyermekek jellemzően bátrak nagyon, könnyű őket rávenni a játékra, hallgatnak a szóra, a szülővel érkezők olykor kicsit visszahúzódóbbak. Persze, ahogy láttuk, az apukával, anyukával jött lurkók is felmentek a színpadra, ha másképp nem, kísérettel.

S hogy milyen kalandok érték Mihályt, a szegény embert, Böskét, a feleségét és a kesztyűbáb Kutyacskát? Az elő­adásból kiderül.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában