az alkotás különböző helyszínei is megjelennek

2020.01.29. 14:30

„Különutas” világ, Ujházi Péter öt évtized során készült műveiből

Ujházi Péter képzőművész színes, részletgazdag alkotói világában merülhetnek el A különutazás terei című kiállítás nézői március 29-ig.

Bokros Judit

Ujházi Péter és kiállításának kurátora, Izinger Katalin

Fotó: NAGY NORBERT

A Szent István Király Múzeum Csók István Képtárában november végén nyílt meg a tárlat, amelyre Ujházi Péter elmúlt öt évtizedben alkotott, változatos témájú és technikával készült alkotásaiból válogatott a kurátor, Izinger Katalin művészettörténész. A nagyon színes, sok-sok mögöttes tartalmat rejtő anyag térben való megjelenítéséért Gerhes Gábor képzőművész felelős, aki az Ujházi által sokszor használt, számos művön megjelenő kék színt tette meg uralkodóvá a tárlaton. Ám van a falakon sárga, narancs, szürke, attól függően, hogy a művek milyen témakörben készültek.

Környezetét, az alakokat szívesen ábrázolja groteszk módon

Ujházi Péterrel a kiállítás közegében beszélgettünk. Mint mondta: nem tudta, miből áll össze az anyag, nem vett részt a válogatásban, úgyhogy a végeredmény neki is meglepetést okozott.

Egy labirintus alakult ki a képtár emeleti terében, s eme útvesztőnek köszönhetően a művész világában, fő témáiban veszhetünk el, majd ki is találhatunk onnan. Ahogy a kiállítás ajánlója fogalmaz: „A különutazás terei” nem csupán valós helyszíneket jelenítenek meg, hanem Ujházi belső tereibe, gondolataiba, lelkivilágába is „utaztatnak”.

A cím kapcsán tettem föl a kérdést, hogy mennyire érzi magát különutasnak a művészvilágban Ujházi Péter?

– Nem érzem magam annak. Másrészt viszont mindannyian különutasok vagyunk, így egyáltalán nem lógok ki a sorból. Az igaz, hogy nem minden irányzattal, témával tudok azonosulni – s ha az a fősodor, akkor számíthatok különutasnak. Máskor pedig ugyanazt csináltam, mint a művészek nagy része.

A tárlat látványvilágát az Ujházi Péter művein megjelenő színek határozzák meg Fotók: Nagy Norbert

A tárlatra visszatérve már arról beszélünk, hogyan jelennek meg a térben az alkotás különböző helyszínei, s azok mit jelentenek a művész számára. Ujházi Péter több országban járt, ezek hangulata, az ott átéltek éppúgy megihlették, mint a közeli Nadap vagy Árkipuszta. Nadappal majd’ ötvenéves kapcsolat ez, s van ott egy műterem is. A művész megörökítette például a nadapi kocsmát a groteszk alakokkal – ezt a fajta ábrázolásmódot Ujházi nagyon szívesen alkalmazza.

Székesfehérvár a szülőváros, az állandó lakhely, amelynek történelmi múltja, jelene, változásai nap mint nap hatnak rá. Megfestette a Bányató környékét, amely az egyik kedvence, de sok fehérvári motívum köszön vissza egyéb képeken.

Ujházi Péter és kiállításának kurátora, Izinger Katalin

A tárlat fontos részét képezik az elvontabb témák

A külföldi helyszíneknél jelentős volt például Párizs, Róma, Prága, New York. Utóbbi városban összesen háromszor járt, festményein pedig az őt különböző helyszíneken ért impressziók jelennek meg. Erősen hatott rá a hatalmas, nyüzsgő város, amely annyira más, mint akár az európaiak. Lenyűgözte a rengeteg ember, a tömeg, de közben mindez ijesztően hatott rá. Ezt az érzést azonban sokszor szintén görbe tükörben ábrázolva, groteszk alkotásokon keresztül mutatta meg. Már az eddigiekből is kiderülhetett: Ujházi Pétert sokszor riasztja a külvilág, annak durvaságai, ezért is keres föl szívesen olyan helyeket, ahol ezeket el tudja kerülni, s megtapasztalhatja a természet szépségét és harmóniáját. A tárlat fontos részét képezik az elvontabb témák, így például az űr, a bolygók, a csillagos ég megjelenítése festményeken, másrészt a rémalakok ábrázolása hatalmas agyagszobrokon. Utóbbiakban az emberben rejlő félelmek öltenek testet, s azáltal, hogy megjelenítődnek, oldják is a mindenkiben meglévő szorongásokat, rémségeket. Az óriási, sok-sok apró részletből összerakott alakok igazán döbbenetes látványt nyújtanak. Az egyik címe Lépő torony, s valóban: Ujházi Péter annak idején tornyokat akart csinálni. Ennek megvalósításában Korompai Péter keramikus segítette, akinek Árkipusztán van műhelye. Most is készülőfélben van egyébként egy nagyméretű alkotás: a kiállításon látható biciklis figura párja.

Egy a hatalmas tornyok közül, amelyek méretük mellett a szín- és
formagazdagsággal nyűgöznek le

 

A különutazás terei

Érdekességek a tárlatban az átalakított dilettáns képek, amelyek úgy születettek, hogy a művész régi, talált olajfestményekre festett rá, illetve egyéb anyagok (például fémreszelék) felhasználásával hozott létre új látványt. Ebből is látszik, hogy Ujházi a kísérletezés mestere: a klasszikus technikával készült festményei mellett vannak úgynevezett művészdobozai, kollázsai, de rajzai is. Utóbbiak nagyobb számban most láthatók először nagy nyilvánosság előtt ebben az összeállításban. A hátulról megvilágított rajzok nagyon jól érvényesülnek, van közöttük önarckép is. Ujházi Pétert a történelem is érdekli, de kívülről, bizonyos távolságtartással figyeli annak alakulását, s a folyamatokat, történéseket sokszor inkább iróniával ábrázolja, a tragikus emelkedettség helyett. E művek szintén a labirintus egy részét képezik. Azt, hogy melyik technika mellett dönt, jellemzően az határozza meg, hogy mit talál maga körül a műteremben. Vagy akár egy kirándulás, egy baráti látogatás alkalmával. Ilyen hát Ujházi Péter színes, „különutas” világa – tekintsenek bele, s tapasztalják meg, hogyan hat önökre! S ha szerdán 18 órától van idejük, akkor menjenek el A különutazás terei című kötet bemutatójára a Csók Képtárba! A könyv a kiállítással egy időben jelent meg, s a 2010 után készült művek katalógusszerű ismertetése mellett a művész pályájáról és életéről szóló tanulmányok kaptak benne helyet. Az est vendége lesz Kovalovszky Márta, Salamon Júlia, Varga Gábor Farkas, valamint Izinger Katalin.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában