páros rímű, kétstrófás versikék

2019.12.01. 07:10

Noé bárkája verssel, zenével – Megjelent Péntek Imre gyermekverses kötete

Szép és többféle befogadást lehetővé tévő kiadvány jelent meg Noé bárkája címmel. A fehérvári bemutatót a Királykút Emlékházban tartották.

Bokros Judit

Németh János (balról) és Péntek Imre a Királykút Emlékházban mutatta be a kiadványt Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Péntek Imre József Attila- és Radnóti Miklós-díjas költő, író kötődése ismert Fehérvárhoz: egyrészt dolgozott a Fejér Megyei Hírlapnál, de szerkesztette az Árgus című fehérvári folyóiratot is, s a mai napig megjelenik a városban irodalmi eseményeken, írásai olvashatók a Vár című folyóiratban. Németh János Kossuth-díjas kerámiaművész nem kötődik a megyeszékhelyhez, ám az ő kerámiái ihlették Péntek Imre friss gyermekverseit, amelyek megzenésített formában is hallhatók ugyanazon kiadványnak köszönhetően. A harmadik alkotó Kelemen Gyula zeneszerző, ő írta át a verseket dalokká, amelyeket a kötethez tartozó lemezen az Énekmondó Egyesület ad elő.

Péntek Imre 2003 óta Zalaegerszegen él, akárcsak Németh János, ám az ismeretség jóval korábban kezdődött.

A Noé bárkája című kiadvány létrejöttének előzményeit Péntek Imre mesélte el.

– Körülbelül harminc éve járok János műtermébe, ám a kezdetekben még nem figyeltem föl arra, ami 2003 után felkeltette az érdeklődésemet. Ezek pedig az állatfigurák. Korábban szerettem volna gyerekverseket írni, de valahogy mégsem valósultak meg. Aztán az újabb látogatások után megfogalmazódott bennem: miért nem írok ezekről a nagyszerű állatfigurákról verseket? Így születtek meg a páros rímű, kétstrófás versikék a hollóról, a vadkanról, a lóról és társaikról. Amikor megmutattam őket Jánosnak, tetszettek neki, s mivel másoknak is, ezért létrejött egy egész ciklus.

Németh Jánostól megtudtuk: az állatszobrok nem kifejezetten azzal a céllal készültek, hogy bekerüljenek ebbe a kötetbe. Az életpályája során alkotott művek más-más karakterű állatok, amelyek emberi tulajdonságokat fejeznek ki. Ilyen pedig még nem volt, hogy fotójuk vers kíséretében, hangzó anyaggal együtt jelenjen meg.

Németh János (balról) és Péntek Imre a Királykút Emlékházban mutatta be a kiadványt
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– Egy-egy állatalak szimbolizálhatja az erőt, mosolyt csalhat az emberek arcára. Könnyedség, béke sugározhat belőlük, jelképes tartalmat közvetítenek. A gyerekek is szeretik ezeket – mondta alkotásairól a művész. A Noé bárkája cím a kiadvány szerkesztésekor, váratlanul született. Ekkor került elő egy kerámia az alkotótól, amely most már a címlapon látható.

– A mű címe Noé bárkája, s rájöttünk, hogy ennél jobb címe a kötetnek sem lehetne. Az állatok ezen gyűjteménye Noénak is becsületére válhatna – mutatott rá a biblikus vonatkozásra Péntek Imre.

Kelemen Gyula szintén régi barát, ezért is kérték fel őt a versek megzenésítésére. A költő szerint nagyon találó hangulatú dalok születtek, amelyek jól illenek a képekhez is.

E hármas egység által válhatnak fülbemászóvá a rímes, kedves versikék, amelyek befogadását vizuálisan az állatplasztikák segítik.

A kiadvány nem csupán gyerekeknek ajánlott, mert a humor, a szóviccek miatt a felnőttek is örömüket lelhetik benne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában