A fúvósokat és a művészeti iskolát is segítették

2019.12.11. 14:30

Adomány Németországból – A jótékonyságról szólt a hétvége

Újra összehozták a helyieket a BBK-ba szervezett, adventi hangulatú események.

Bokros Judit

A német Kurt Frankenhauser személyesen hozta el adományait Martonvásárra Fotó: Körtélyesi Károly

A Brunszvik–Beethoven Közösségi Ház és Könyvtárban a múlt hétvégén minden a karácsonyi készülődésről, illetve a jótékonyságról szólt.

Szombaton a Martonvásári Fúvószenekaré volt a főszerep, ők adtak adventi koncertet, amely ilyenkor hagyomány. Különleges vendégük is volt azonban – tudtuk meg Pfiffer Zsuzsannától, a zenekar vezetőjétől. A német testvértelepülésen, Baienfurtban él egy havasi kürtös, Kurt Frankenhauser, aki szétszerelhető hangszerével jó ideje járja Németországot, de nemrég Skóciába is eljutott.

Ilyenkor utcazenél. Kurt annyira kedveli a martoni fúvósokat, akikkel régóta jó a kapcsolata, hogy karácsony táján mindig küld nekik az utcazenélés során összegyűlt pénzből. Mivel idén éppen húsz éve annak, hogy elkezdte támogatni őket, ezért a zenész úgy döntött: személyesen hozza el a pénzt Martonvásárra. Adományát a zenekar mellett a Martonvásári Művészeti Iskolának szánta még.

A rendhagyó látogatást és a gesztust nagy örömmel fogadták a szombati koncerten. Kurt egyébként egy induló kottáját is átadta a fúvósoknak, ami szintén segítség, hiszen így ennek jogdíját nem a martoniaknak kell kifizetni – mesélte Zsuzsa. Vasárnap, a szeretetünnepen folytatódott a jótékonyság és a jó hangulat. Egyrészt, ekkor nyitották meg az Óvodamúzeum mögötti új játszóteret, amely a Marci Vására nevet kapta. Másrészt, a BBK-ban több program is szolgálta az ünnepi hangolódást és a rászorulók támogatását.

A német Kurt Frankenhauser személyesen hozta el adományait Martonvásárra
Fotó: Körtélyesi Károly

A szeretetvendégség során – amely Farkas Erzsébet és Tóth Andrásné szervezésében, a Szent László Völgye Segítő Szolgálat közreműködésével – rászoruló családok ebédelhettek ingyen a közösségi házban. A közel nyolcvan résztvevőnek eközben a helyi Pápay Ágoston iskola növendékei és tanárai adtak műsort, s a gyerekek, a családok adományokat is kaptak. A szeretetünnepség megvalósítását negyvenhét vállalkozás és magánszemély támogatta.

Újra megrendezték a karácsonyi vásárt, amely szintén jótékony célt szolgált. A bevétel ezúttal a Martonvásári Tehetséggondozó Alapítványt illette (amely a művészeti iskola mögött áll), s csupán a vásárból több mint hétszázezer forint jött össze. Csatlakozott azonban a Teleki Blanka Hölgyklub is, amely a kenyérlángos, tea és forró csoki árusításából befolyt bevételt ugyancsak fölajánlotta az alapítványnak.

A nap során megnyílt a kiállítás a látványos mézeskalácsvárossal, amelynek házikóit most tizenheten alkották.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában