Kék fal, Zöld démon

2019.11.25. 07:45

Ujházi Péter színes tárlata egyszerre játékos és komoly

A Munkácsy-díjas fehérvári képzőművész kiállításának pénteki megnyitója komoly eseményszámba ment, nem hiába lett telt házas a Csók István Képtár.

Bokros Judit

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Kék. A tárlat kapcsán ez az első szó és benyomás, ami eszembe jut, s az erőteljes, harmonikus kék szín jelenlétét a megnyitón is kiemelték. Ujházi festményei, kollázsai, kisebb és nagyobb kerámiái, dobozmunkái, grafikái többnyire kékre festett falakon, illetve azok között vehetők szemügyre. Igaz, az emeleti terem tereiben más színek is vannak, s itt az elrendezésnek köszönhetően olyan érzésünk lehet, mintha egy labirintusban bolyonganánk, amelyben Ujházi jellegzetes témái a meghatározók, irányadók.

A fenti részben láthatjuk például a rendkívül formagazdag, játékos kerámiaedényeket, amelyeknek a részleteiben is érdemes elmerülni, annyi humorforrás, filozofálásra okot adó tartalom fedezhető föl rajtuk. Ugyanitt találjuk az embernagyságú kerámiákat, amelyek már csak méretük miatt is meghökkentők, de legalább ennyire érdekes a magukon és magukban hordozott mondanivaló (például: Lépő torony; Zöld démon).

A művész elmúlt öt évtizedben készült munkáiból összeállított anyagban újdonságszámba mennek a ceruza- és tusrajzok, és megtekinthetők a csodás, színes festmények, a nadapi, móri, fehérvári ihletésű munkák is. Jól rendezett tárlat jött létre Izinger Katalin kurátornak és munkatársainak köszönhetően, Gerhes Gábor képzőművész és Palotás Kincső motion designer közreműködésével.

„A különutazás terei” március 29-ig tekinthető meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában