megbízott szakértőként kísérte végig az építést

2019.11.10. 20:00

Székesfehérvár művészi orgonája – Teleki Miklós kipróbálta az új hangszert

A megyeszékhelynek 120 (!) éve először van művészi orgonája – vállalkozott a szerény becslésre az orgonaművész.

V. Varga József

Teleki Miklós orgonaművész: Minden szempontból alkalmas a művészi játékra Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: gaborfeherphoto

Teleki Miklós megbízott szakértőként kísérte végig a székesfehérvári evangélikus templom orgonaépítését, s a napokban hálaadó istentiszteleten be is mutathatta az instrumentumot a nagyközönségnek. Az orgona­avató koncert műsora két nagyszabású zenemű volt, a művész előadásában: Johann Sebastian Bach c-moll passacagliája és Lehotka Gábor Ein feste Burg korálvariációi.

Az evangélikus gyülekezet megrendelése alapján az Aquin­cum Orgonagyár 2006-ban kezdte meg a templom új orgonájának építését – elevenítette föl a históriát Teleki Miklós beszélgetésünk elején. A tervek szerint két lépcsőben valósult volna meg a hangszer építése, 2006-ban, illetve 2007-ben. Az első szakasz időre el is készült, a tervezett 24 sípsorból 7 szólalt meg, ami a teljes orgona mintegy 35 százaléka, azaz 550 síp volt.

– A templom stílusához illő, puritán, de rendkívül esztétikus orgonaház, a játszóasztal, az egyik manuál szerkezete és síp­jainak nagy része, valamint a pedál szerkezete elkészült. Sajnos a második szakaszra már nem sikerült a kellő anyagiakat előteremteni, utána pedig a nevezett orgonagyár csődbe ment – folytatta a művész. – Kerek 10 esztendeig az orgona befejezésének ügye nagyon távolinak, szinte reménytelennek tűnt. Ami elkészült az orgonából, csupán egy orgonatöredéknek volt mondható, igaz, finoman működött és gyönyörűen szólt, de abban a formában az istentiszteleti alkalmak szolgálatán, kisebb művek megszólaltatásán túl nagy zenedarabok eljátszására alkalmatlannak bizonyult.

A befejezés reménye a reformáció 500. évfordulójának közeledtére lángolt fel, aminek ünneplésére, emlékezetének őrzésére Székesfehérvár városvezetése jelentős erkölcsi és anyagi támogatást szánt a fehérvári protestáns gyülekezeteknek. Bencze András evangélikuspüspök-helyettes, Kiss László mérnök, gyülekezeti felügyelő és Teleki Miklós 2017 elején találkozott Cser-Palkovics András polgármesterrel és több munkatársával, akiknek előterjesztették terveiket, vágyaikat az evangélikus templom orgonaépítése ügyében. Az első pillanattól megértést és biztatást kaptak ügyükben.

Több lehetőséget mérlegelve a gyülekezet az Apertum orgonaépítő társaságot kérte fel az újabb tervek és a költségvetés elkészítésére.

Teleki Miklós orgonaművész: Minden szempontból alkalmas a művészi játékra
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A cég két orgonaépítő munkatársa a valamikori Aquincum dolgozója volt, így a 2006-ban félbehagyott orgona terveit, minden alkatrészét, minden sípját ismerték. Végül számos egyeztetést követően az a döntés született, hogy a gyülekezet és a város zeneszerető közönségének érdekét az szolgálná legjobban, ha az orgona, kis kompromisszumok árán, szinte a teljes orgonairodalom eljátszására alkalmas lenne. A már szerkezetkész részeken – az első manuálon és a pedálon – érdemben nem tudtak változtatni, de a második manuál hangképét és koncepcióját együtt átdolgozták.

Elképzelésük lényege az volt, hogy a második manuál hangzása olyan legyen majd, hogy azzal kiegészülve még a pre­klasszikus művek is világosan és szépen megszólaltathatók legyenek, ugyanakkor a romantikus, késő romantikus és modern orgonairodalmat is meggyőzően lehessen tolmácsolni.

Teleki Miklós megbízott szakértőként kísérte végig az orgonaépítést, amelynek minden szakasza pontosan, nyugodtan és rendkívül magas minőségben haladt előre. Erről többször meg is győződhettek az érintettek, hiszen minden munkaszakaszt figyelemmel kísértek a gyülekezet vezetőségével együtt, minden lényeges kérdésről felvilágosítást kaptak. Több műhelylátogatást tettek, majd a helyszíni munkákat is többször megcsodálhatták.

– Székesfehérvárnak 120 éve először van művészi orgonája! – hangsúlyozta Teleki Miklós. – Hangzásminősége minden részletében és az egészet tekintve is a legmagasabb szinten van, billentése rendkívül pontos és finom, szerkezete kifogástalan és megbízható, megjelenése esztétikus, szemet gyönyörködtető, és összhangban van az otthonaként szolgáló templommal. Summázva: minden szempontból alkalmas a művészi játékra.

– Azt reméljük, hogy az új orgona, kiváló adottságai folytán, az evangélikus gyülekezet és a nagyváros zeneszerető közönségének sokáig, sok generáción keresztül fog örömet okozni – tette hozzá végezetül az orgonaművész. – Reméljük, hogy az új orgona léte egy folyamat elindítója is lesz a királyok városában!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában