szavalóverseny is volt a középiskolában

2019.11.30. 07:00

Maraton, versekkel – Egész osztályok is adtak elő Vörösmarty költeményeiből

A péntek a költészet jegyében telt a Vörösmarty szakgimnáziumban.

Bokros Judit

A Vörösmarty szakgimnázium tornatermében zárult a fél napot felölelő versmaraton Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: gaborfeherphoto

Az 1954-ben alapított iskola – amely most a Székesfehérvári Szakképzési Centrum Vörösmarty Mihály Ipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája nevet viseli – 65 éves fennállása alkalmából péntekre különleges programmal rukkolt elő.

Az intézmény számára egyébként az egész év az ünneplés, emlékezés jegyében telik. Honlapjukon felhívást is közzétettek, amelyben egyebek mellett olvasható, hogy a készülő gálára szívesen szereplő régi kollégák, öregdiákok jelentkezését várják, de lesz számukra szervezett kötetlen összejövetel is. Szívesen vesznek továbbá anekdotákat, élménybeszámolókat is az iskoláról, a választott szakmáról.

A pénteki Vörösmarty-napon a versek kerültek a középpontba: volt versmaraton és szavalóverseny.

A Vörösmarty szakgimnázium tornatermében zárult a fél napot felölelő versmaraton
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Szépné Holczer Piroska intézményvezető elmondta: a maraton az egész délelőtt során tartott, s Vörösmarty Mihálytól összesen hatvanöt vers hangzott el. Nem csupán az iskola diákjai, tanárai szavaltak, hanem másokat is bevontak. Bárki mondhatott verset a nap során, s akik erre vállalkoztak, azokat beosztották. A zárás rendhagyó volt: a tornateremben egy kilencedikes és egy tizedikes osztály is elszavalt egy-egy verset, majd Mészáros Attila alpolgármester következett, aki a Honszeretet című Vörösmarty-verssel készült, végül pedig a Szózat című költeményt hallhatták a jelenlévők a diákoktól, a Sinkovits Imre hangján megszólaló felvétellel párhuzamosan.

Délelőtt lezajlott még a hagyományos szavalóverseny is, amelyen Veszprém és Fejér megyei szakgimnáziumok, gimnáziumok és szakközépiskolák diákjai vettek részt, több mint harmincan. Készülni itt is egy-egy Vörösmarty-verssel kellett. A zsűriben Matuz János, a Fehérvári Programszervező Kft. művészeti intendánsa, Kozma Katalin drámatanár, magyar nyelv és irodalom szakos pedagógus, valamint Kámánné Szőke Katalin magyar nyelv és irodalom szakos pedagógus foglalt helyet.

A Vörösmarty-költeményekre kihegyezett szavalómaraton az egész délelőtt során tartott, s rajta bárki mondhatott verset
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Döntéseik alapján a következő helyezések születtek. A szakgimnáziumok kategóriájában Jójárt Richárd és Kántor Kitti közösen végzett az első helyen. Megosztott második helyezést ért el Csomor Gergely és Pataki Benedek. A szakközépiskolások között Temesvári Donát nyert, a második helyen Birtalan Dániel végzett, a harmadik hely Henyei Lilláé. A gimnazistáknál nem volt első és második, csak két harmadik helyezettet hirdettek, ők Szücs Bátor Máté és Császár Dóra.

Az iskola következő érdekes eseménye a decemberben nyíló székkiállítás lesz. Az érdeklődők különböző ülőalkalmatosságokat vehetnek majd szemügyre, a „közönségdíjas” szék tulajdonosa ajándékot is kap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában