a magyar nemzet leképeződése

2019.11.29. 12:00

Könyvlapokra folyt balatoni emlékek – Bemutatták Kovács Emőke kötetét

Csütörtök délután mutatták be Kovács Emőke író, történész új kötetét a nagyérdeműnek. A könyv, illetve az abban szereplő művek középpontjában a magyar tenger áll.

Palocsai Jenő

Kovács Emőke író, történész (j) „balatoni” kötetében sorsokról olvashatunk, a könyvet Fekti Vera (b) illusztrálta Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: gaborfeherphoto

Megszületett a Balatoni impressziók – sorsok, helyek, történetek című könyv Kovács Emőke tollából. A kötetben olyan sorsokról olvashatunk, amelyek szorosan összefonódnak a Balatonnal. A szerző mindent elkövetett, hogy az olvasók számára láthatóvá váljék az emblematikus táj. Természetesen nem állóképek leíró sorozatáról van szó, az említett táj meg is elevenedik a lapokon kígyózó soroknak köszönhetően. A csütörtök esti bemutatón Végh Ákos László levéltáros beszélgetett a szerzővel könyvéről, annak születéséről és mondanivalójáról. A pedagóguscsaládból származó Kovács Emőke szerint a Balaton úgy is értelmezhető, mint a magyar nemzet leképeződése. Nemcsak a hatalmas tónak állít emléket, amivel szinte mindannyian találkoztunk, de kis időutazásra is invitál minket a kaposvári születésű történész, aki a dualizmusból doktorált, ennek megfelelően a könyvben szereplő írások a 19–20. században játszódnak. Hiába múlt el azóta annyi év, a taglalt témák többsége ma is aktuális.

Kovács Emőke író, történész (j) „balatoni” kötetében sorsokról olvashatunk, a könyvet Fekti Vera (b) illusztrálta
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A szerző úgy fogalmazott: „történészként úgy jártam volna el szakmailag helyesen, ha archív képekkel illusztrálom a kötetet, de az értékmentés is fontos dolog, és így, hogy együtt dolgoztam Fekti Verával, több emberhez eljuthat el az illusztrátor több kiváló alkotása is.” A könyvbemutató keretében megnyitották a köteten dolgozó Fekti Vera kiállítását is a székesfehérvári Városi Levéltár és Kutatóintézetben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában