Megállít és magába ránt – így marasztalnak a művek

2019.11.22. 07:05

Igéző festmények igéző tekintetek kereszttüzében

Játék. A formákkal, a színekkel, az alakzatokkal. Velünk. A gondolatainkkal. Egy héten át.

Szanyi-Nagy Judit

Jó hangulatú beszélgetések között nyílt meg Endrey-Nagy Attila kiállítása Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A Zámolyról Székesfehérvárra érkezett Endrey-Nagy Attila barátságosan fogadta csütörtökön az Igézőbe sorra érkező vendégeket. Ki vele, ki alkotásaival elegyedett párbeszédbe: előbbi érthető, utóbbi kis magyarázatra szorul. Beszélni egy művel? Egy festménnyel? Lehet! Az ember, ha elhalad a művész egy-egy alkotása előtt, úgy érzi, a festmény megszólítja őt. Először csak megállunk előtte, majd csökken a távolság, s amint közelebb lépünk, beszélnek a részletek. Elébb egy tó tűnik fel. Aztán a háttérben egy arc is megmutatkozik. Az előtérben a növényzet egy madár képévé áll össze.

Endrey-Nagy Attila (feketében) és a tenger – avagy művész és alkotása
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– Célom, hogy – főként a fiatalok számára – a festményeim kinyissanak egy ablakot. Hogy gondolkodásra ösztökéljem őket, hogy használják a képzelőerejüket – fogalmazta meg beszélgetésünk egy pontján az alkotó.

„Te játszani is úgy játszol, mintha fát vágnál!” – nem kell megijedni, az idézetet a kiállítást megnyitó Fertő László citálta, jelesül Elektra ifjú Oresztésznek írt leveléből. Ezzel a kicsit sem szép hasonlattal Fertő arra utalt: manapság sajnos egyre kevesebb a játékos ember. Pedig a szaknyelvben Homo Ludensként (játékos emberként) emlegetett lény mindennek az alapja – így a művészetnek, a befogadásnak is.

Jó hangulatú beszélgetések között nyílt meg Endrey-Nagy Attila kiállítása
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Endrey-Nagy Attila 52 éves. Ez a szám csak azért jelentős, mert megnyílt tárlatainak száma is legalább ennyi. A természetet, az univerzumot, tárgyakat ábrázoló olajfestményei mindig aktuálisak, a teremtő erőt, a képzelet erejét mutatják meg.

 

Az Igézőben helyet kapott mágikus realista művek a 2000 és 2010 közötti időszakból valók, megtekintésüket pedig nem érdemes halogatni, ugyanis csupán november 28-ig szemrevételezhetők. Amúgy magántulajdon részét képezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában