mit jelent az esélyegyenlőség

2019.10.17. 17:30

Gyermekrajzokból nyílott tárlat a Viktória Rehabilitációs Központban

Az „Élőben a játszótérről, avagy egyenlőség gyerekszemmel” című tárlat megnyitóján Magyar Máriusz, a székesfehérvári Információs és Koordinációs Pont (IKOP) munkatársa köszöntötte a vendégeket.

Sági Zoltán

A Kodály Zoltán iskolából a növendékek kórusa lépett fel a tárlatnyitón Fotó: Fehér Gábor

Fotó: gaborfeherphoto

Mint elmondta, a kiállítás – amelyhez a helyszínt a Viktória Rehabilitációs Központ biztosítja – az IKOP meghívására érkezett a városba. Az esemény ezután a Kodály Zoltán Általános Iskola növendékeinek műsorával folytatódott. A kamarakórust követően Kócza Júlia, az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) Fejér megyei egyenlőbánásmód-referense mutatta be az általa képviselt hatóságot.

„Szeretném, ha továbbgondolnátok: mit jelent az esélyegyenlőség”

Elmondta: az EBH azok képviseletét látja el, akiket diszkrimináció, azaz hátrányos meg­különböztetés ér valamely védett tulajdonságuk miatt. A vonatkozó törvények jelenleg 19 védett tulajdonságot sorolnak fel, köztük olyanokat, mint nem, kor, egészségi állapot, fogyatékosság, szexuális irányultság, illetve társadalmi származás. Ha valakit valamely köztestület, állami szerv vagy munkaadó a védett tulajdonságok bármelyike miatt hátrányos megkülönböztetésben részesít, akkor kérésére a hatóság eljár az érdekében.

Kócza Júlia, aki referensként 2019 januárja óta a hivatal munkatársa, elmondta még: a tíz éve kiírt rajzpályázatra annak idején több mint 350 alkotás érkezett be a hatósághoz. A képeket neves képzőművészek zsűrizték, az ő válogatásukból állt össze a jelenlegi kiállítás anyaga is. „A képeket megnézve szeretném, ha továbbgondolnátok: számotokra mit jelent az esélyegyenlőség”, fordult iskolás hallgatóságához beszéde végén.

A Kodály Zoltán iskolából a növendékek kórusa lépett fel a tárlatnyitón Fotó: Fehér Gábor

Magyar Máriusztól megtudtuk: a Nemzeti Fogyatékosságügyi és Szociálpolitikai Központ a Montázs projekt keretein belül 19 megyei jogú városban és Budapesten hozott létre 21 olyan információs és koordinációs pontot, amely a fogyatékos személyeket segíti információval. Bár e pontok szervezetileg a családsegítők­höz tartoznak, a fehérvári IKOP székhelye az akadálymentes Viktóriában található.

A kiállítás október 25-ig, 8–15 óra között tekinthető meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában