Kedden ér véget a találkozó

2019.10.08. 07:05

Antológiákat is bemutattak a Határon Túli Magyar Irodalom Napjai című rendezvénysorozaton

Kerek évfordulóhoz érkezett a Határon Túli Magyar Irodalom Napjai című rendezvénysorozat, amelyet rendre a Vörösmarty Társaság szervez.

Bokros Judit

Résztvevők a délutáni eseményen a színházban Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: NAGY NORBERT

Az idén huszadik alkalommal hívták össze a találkozót, amelyre körülbelül húsz vendég érkezett határon túli magyar területekről. A szerzők, az irodalmárok – köztük határon inneniek is – előadásokat tartottak és tartanak még a mai nap délelőttjén, valamint eszmecserét folytatnak a fő téma, Trianon és következményei kapcsán.

A találkozóhoz kapcsolódva hétfőn pódiumra lépett Dóka Andrea színművész is
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A vasárnapi megnyitó és az első előadások után közös megemlékezésre került sor: a résztvevők a társaság Kossuth utcai terménél, az udvaron tisztelegtek az aradi vértanúk emléke előtt. A hétfői folytatásban délelőtt P. Maklári Éva fehérvári költő, író volt a házigazda, az előadók között pedig ott volt Tófalvi Zoltán erdélyi magyar újságíró, riporter, aki izgalmas témát feszegetett, Kérdőjelek Szilágyi Domokos szekus ügynökmúltja körül címmel. Domonkos László író Volt egyszer egy gárda című értekezésében 1919-be kalauzolta vissza a közönséget, s a Rongyos Gárda megalakulásának előzményeiről, körülményeiről beszélt. Elhangzott, hogy az önszerveződő csoport az első világháború után szegény napszámosokból, gazdákból, katonákból alakult meg, akiket a hazafias érzelem hajtott, s először a román betolakodók ellen léptek föl. Céljuk volt még azonban a kommunistákkal szembeni ellenállás is.

Szabó Ferenc atya már az Oslóban elhunyt Sulyok Vince költőről beszélt személyes hangon, a válogatott verseket tartalmazó Fényörvény életünk című kötetre helyezve a hangsúlyt.

A találkozón délután is voltak előadások, majd a vendégek és a helyi irodalmárok, illetve az érdeklődők átvonultak a Vörösmarty Színház kávézójába. Itt először Dóka Andrea színművész adta elő önálló estjét „Rovásírás egy oszlopon” – Hommage Tormay Cécile címmel, majd kötetbemutatókra került sor.

Résztvevők a délutáni eseményen a színházban
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A Vörösmarty Társaság egy verses és egy prózai antológiát adott ki idén. Előbbinek Carmina Albae Regiae a címe, s versválogatást tartalmaz, a költeményekhez tartozó elemzésekkel. Ezt korábban önállóan is bemutatták. A másik kötet egy novellákat felvonultató antológia, s mint ilyen, első a társaság kiadásában. A Kötéltánc címet viselő könyvben tizenhárom Fejér megyei kötődésű szerző egy-egy vagy több írása szerepel, teljesen vegyes témákban. A műveket Bobory Zoltán, a társaság elnöke válogatta.

A határon túli irodalom napjain ma, kedden délelőtt tartják az utolsó előadásokat a Vörösmarty-teremben. A program 9-től 12 óráig tart s továbbra is nyitott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában