a magyar mesesorozat folytatódik

2019.10.02. 16:15

A kuflik újra felforgatják az elhagyatott rétet

A magyar gyerekek számára nem ismeretlen a Kuflik című magyar mesefilm sorozat, amelynek immáron a második egész estés animációs mozija készült el. Dániel András író, képzőművész egészen különleges világában minden szereplő Scherer Péter színművész hangján szólal meg. Ez a mese azonban nem csak a gyerekek kedvence – kiszólásaival, humorával a felnőtteket is megszólítja.

S. Töttő Rita

Dániel András alkotó, Scherer Péter, a kuflik "magyar hangja" és Jurik Kristóf a premier előtti bemutatón - a kuflik társaságában Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

„Se nem kifli, se nem kukac” – így hangzik a Kuflik szereplőinek ikonikus mondata, amely után már senkinek nem kérdés, miért lett kufli azoknak a föld alatt élő, de folyton tevékenykedő kis lényeknek a neve, akik sikerre vitték Dániel András, író, képzőművész első egész estés animációs mozifilmjét. Ez az alkotás sorozatokból, ha úgy tetszik, novellafüzérekből áll össze, amely lehetővé teszi, hogy a gyerekek figyelme is folyamatos maradjon. Azóta elkészült a mozi második része is, amelynek premier előtti bemutatóján az alkotó mellett részt vett a Kuflik (szép) új világát rendező Jurik Kristóf, Dargay Attila-díjas rendező, Alpár Balázs zeneszerző, hang dizájner és Scherer Péter, az összes Kufli szereplő hangja.

Dániel András alkotó, Scherer Péter, a kuflik „magyar hangja” és Jurik Kristóf a premier előtti bemutatón – a kuflik társaságában Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

- A mesékben a szabadság vonz, az, hogy bármi megtörténhet, keveredhet benne a valóság és a fantázia – fogalmazott az alkotó, akinek műve nem csak a gyerekek, de a fiatalok és a szülők körében is népszerű. Van ugyanis egy olyan szintje, értelmezése is a sorozatnak, ami nekik szól. – Már a legelső Kufli könyvekben is picit „kibeszéltem” a szülőknek, nyilván azért, mert én is voltam kisgyerekes szülő, és tudom, hogy időnként nagy megpróbáltatás ezerszer felolvasni ugyanazt a könyvet... Gondoltam, legyen nekik is valami szórakozásuk a történetekben – a visszacsatolás során kiderült, hogy a szülők veszik az adást. Ezért is lett egyre több rejtett vicc, utalás, vigyázva persze arra, hogy a gyerekeket ez ne zavarja a mese élvezetében.

Az összes szereplő – tehát a hét kufli mellett a többi karakter és a narrátor is – Scherer Péter hangján szólal meg. A színművész nem tagadja, fárasztó munka volt, mire mindenkinek kitalálták a megfelelő hangszínt, akcentust és stílust. – Ha jön egy új karakter, mutatok valamit, amit én elképzeltem, s ezen finomítunk a rendezőkkel, alkotóval együtt – engedett bepillantást az animáció kulisszái mögé Scherer Péter. A második mozi is így készült, amely október 3-ától látható a mozikban.

Scherer Péter
Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

A Mi újság, kuflik? újra elkalauzol bennünket az Elhagyatott Rét különös világába, ahol Zödön még mindig a legzöldebb, Pofánka a legpirosabb, Titusz a legsárgább, Hilda a leglilább, Valér a legkékebb, Bélabá a legbarnább, Fityirc meg a legszürkébb, mert... „hát, mert annak is lennie kell valakinek!” A kuflik úgy tűnik, ezúttal is csak naphosszat heverésznek, beszélgetnek, szemlélődnek a kupacuk tetején. A semmittevés mégis valahogy mindig kacifántos kalanddá válik, melyben a többi rétlakó is igazán különleges. Az új filmben megismerhetjük például Doktor Furcsát, a zsibbadások és bizsergések szakértőjét, Kleofárdot, a Manótevét, a földalatti birodalom idegenvezetőjét, a bogaras bogarat, Csocsótányt, vagy Sámlit, azaz a Máshogyoszkópot, aki megmutatja, tulajdonképpen hogyan látják magukat a rét lakói. Kiderül, mi az a szötymag és a ruglipálya, milyen, ha Hildának pucováló rohama van, vagy milyen a macskalegyek trappolós tánca Bélabá nagyítóján keresztül, sőt, még puffpudingot készíteni is megtanulhatunk. A Mi újság, kuflik? kisebbeknek, kicsit nagyobbaknak, sőt a legnagyobbaknak is hoz izgalmas mondanivalót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában