szakembereket is megmozgattak

2019.09.26. 07:15

Múzeumi találkozások – Fejér megyében is megnyitották az évet

Bizonyára olvasóink egy része is ismeri az interneten terjedő fotót, amely azt láttatja: egy kiállítótérben gyermekek – az alkotásoknak háttal ülve – a telefonjaikat nyomkodják.

Szanyi-Nagy Judit

Molnár Júlia múzeumpedagógus (b) szemléltette az óvodás korosztály megszólításához használt eszközöket Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: NAGY NORBERT

A kihívást a múzeumpedagógusok elfogadták, vagyis igyekeztek, igyekeznek olyan körülményeket, feladatokat teremteni és összeállítani, amelyek a múzeumi miliőbe csaknem teljes mértékben bevonják a foglalkozáson részt vevő gyermekeket. Erről éppen Szabóné Szüts Angéla múzeumpedagógus beszélt, aki többedmagával együtt tartott hosszabb-rövidebb prezentációt, bemutatót munkásságáról.

Az Országzászló téri épületben szó esett például a Múzeu­mi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) tevékenységeiről, egy újonnan létrejött Országos Játékgyűjteményi Adatbázisról – amelyben a Hetedhét Játékmúzeum vállalt nagy szerepet –, egy tanítóknak és óvodapedagógusoknak szóló módszertani kézikönyvről, valamint a nívódíjat kiérdemelt Mindent ÉRTünk! című múzeumpedagógiai projektről is.

Molnár Júlia múzeumpedagógus (b) szemléltette az óvodás korosztály megszólításához használt eszközöket
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A rendezvény a hétfőn megrendezett 17. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitóhoz kapcsolódott, helybeli – vagyis Fejér megyei – szakembereket megmozgatva. Az informatív szakmai programsor végén Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő, a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány alapítója tartott előadást az iskolai erőszakról és a kortárs zaklatásról. A sokakat megérintő, mély témát végül workshopok és péksütemények oldották – hiszen a rendezvény a Múzeumi a’la carte név alatt futott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában