Csokitorta délidőben

2019.09.24. 15:05

Huszonöt éves a székesfehérvári Vörösmarty Rádió

Először 1956-ban szólalt meg a Vörösmarty Rádió elődje. Sajnos akkor csak rövid időre, mert a szovjet és ávós lövedékek belefojtották a szót.

Nagy Zoltán Péter

Horváth Miklós veterán vörösmartys kezdte meg a tortaszelést Fotó: Nagy Zoltán Péter / Fejér Megyei Hírlap

A forradalom alatt viszont az egyik legfontosabb információs fórumként működött az Új Fehérvár újság mellett.

A rádió akkori munkatársainak jelentős részét meghurcolták, a szocialista népbíróságok és pribékek vegzálását kellett elviselniük. A 38 év hallgatás miatt nem lehetett a forradalmi rádió jogutódjának nevezni az 1994-ben, a Kodolányi János Főiskola által elindított Vörösmarty Rádiót.

Horváth Miklós veterán vörösmartys kezdte meg a tortaszelést
Fotó: Nagy Zoltán Péter / Fejér Megyei Hírlap

Közszolgálati és oktató rádióként kezdte működését, ahol a műsorokat a szakemberek által irányított hallgatók készítették, szerkesztették.

Az induláskor még főiskolai hallgatóként dolgozott be a rádiónak és csodálták meg a fiatalon is érett, gyönyörű hangját Romhányi Anikónak, aki azóta is a Vörösmarty Rádió hírolvasója. De az első riportnál, az első csavarok betekerésénél ott volt Sasvári Csilla és a Horváth Miklós páros, akik ma pontosan ugyanúgy dolgoznak a rádiónál, mint régen.

– Egy attraktív, fiatalos, dinamikus időszak volt, amikor kezdtünk – mondta a Vörösmarty Rádió első főszerkesztője a FEOL-nak. Nagy Judit a korábban Ságvárira elnevezett szakközépiskolában tanult, s azért választotta a műszaki pályát, mert világéletében rádiózni szeretett volna. – Már a Széchenyiben is rádióztam, szinte napi rendszerességgel, aztán az Ötödik sebesség című központi műsorban vehettem részt, miközben nagyszerű mentorokkal dolgozhattam: Baranyi Pállal, a basszus hangú, kemény, férfi orgánumú Pintér Antallal, alias Óriással. – emlékezett vissza Nagy Judit, aki életet lehelt a Vörösmarty Rádióba, ami máig viszi azt. Olyan gyöngyök kerültek ki a Vörösmarty Rádiótól, mint Pető György, a MALÉV egykori szóvivője, Kádár Tamás, a Sziget Fesztivál főszervezője, és a sort lehetne folytatni Cserhalmi Kingával, Edvi Lászlóval.

A 25 év csillagszórói Sasvári Csilla szemében tükröződik, aki talán elsőként fogott mikrofont a rádióban
Fotó: Nagy Zoltán Péter / Fejér Megyei Hírlap

– Nehéz egy médiumnak ilyen hosszú ideig fennmaradnia, de a Vörösmarty Rádió erre képes volt, és bízom benne, hogy legalább még egy emberöltő ideig meglesz a lehetősége, amit idén öt évre biztosíthat a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság – mondta a Vörösmarty Rádió 25 évfordulóján Hagymásy András, a Fehérvár Médiacentrum igazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában