Minden részlete feltárul

2019.08.05. 07:00

Minikiállítás nyílt a különleges Szentháromság-szoborról

A könyvtárban mini-fotókiállítás nyílt a település határában található, 1779-ben felavatott Szentháromság-szobor fennállásának 240. évfordulója tiszteletére.

Gajdó Ágnes

Felújításra vár a különleges szobor

Fotó: Gajdó Ágnes / Fejér Megyei Hírlap

A Ráckeresztúr határában álló, különleges barokk Szentháromság-szoborról többször hírt adtunk már. A műalkotást a török időkben elpusztult, hajdani Szentlászlófalva templomának helyén állították eleink Szent László király tiszteletére. Elülső részén látható a lovagkirály ábrázolása, ez teszi egyedivé, s különbözteti meg más Szentháromság-szobroktól. Fejér vármegye története című munkájában Károly János esperes is megemlékezett a műalkotásról: „…százados ünnepét kerületi esperes koromban a ráczkereszturi és martonvásári hívek és lelkészeik részvétele mellett szent mise és predikatio tartásával megünnepeltük.”

Szent László attribútumai is feltárulnak
Fotó: Gajdó Ágnes / Fejér Megyei Hírlap

A könyvtárban nyílt minikiállításon a települési értéktárba is bekerült szobor szinte körbejárható, így az is megismerheti teljes egészében, akinek nincs módja a helyszínen megszemlélni. A fotókon minden apró részlet feltárul: Szent László attribútumai, az 1779-es évszám, a belekarcolt templomábrázolás, az osztott címer. Ez utóbbi jobb oldali része feltehetően a Horányi család címere, melyről Nagy Iván a következőket írja Magyarország családai című könyvében: „Czimere: négy részre osztott paizs, melyen jobbról balra részútosan vörös csikolat, és azon három arany csillag látszik; – az első és negyedik osztály arany szinü; a harmadik és negyedik osztály kék udvarban ágaskodó fehér egyszarvút mutat. A paizs fölötti sisak koronájából magyar vitéz nyúlik föl, fején kalpag, derekán öv; jobb kezében kivont kardjai hegyén levágott törökfej van. A paizst szokásos foszladék veszi körül.” A másik címer pajzsán fiókáit saját vérével etető pelikán látható, a sisak koronáján pedig három leveles ágat a csőrében tartó, kiterjesztett szárnyú galamb figyelhető meg. További kutatás szükséges ahhoz, hogy a szobor valamennyi titkára fény derüljön.

Felújításra vár a különleges szobor
Fotó: Gajdó Ágnes / Fejér Megyei Hírlap

A műemléki védelem alatt álló impozáns Szentháromság-szobor felújításra vár, a helyiek bíznak abban, hogy mindez a Pannónia szíve-program keretében a jövőben megvalósulhat majd. Addig is a szeptember 28-áig látható tárlat figyelmeztet arra, hogy értékeinkre vigyázni kell!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában