élettel teli szín és történet

2019.07.13. 09:00

Régmúlt emlékek a vásznakon: megnyílt Kovács László kiállítása a KEMPP-ben

Valódi helyszínek, megélt pillanatok emléke vibrál azokon a festményeken, melyeknek tárlata pénteken délután nyílt a pákozdi Katonai Emlékparkban. Kovács László nyugalmazott katona sosem tanulta a festészetet – mégis kitört belőle az alkotás iránti vágy és a tehetség.

S. Töttő Rita

Kovács László ma Székesfehérváron él, de a Rába partjáról hozta gyermekkori emlékeit, tárlata a KEMPP-ben nyílt

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Vakítóra meszelt falú vályogház, komoran szürkéllő három fenyő a vibráló víztükör előtt, libák nélkül tengődő kislány a parton – pillanatok, emlékek, melyek Kovács László nyugalmazott katona ecsetje nyomán kerülhettek a vászonra. – Sem „izmusom”, sem stílusom nincsen, ami eszembe jut, azt festem meg – szögezi le a Honvédség és Társadalom Baráti Kör tagja, amatőr képzőművész. – Rába parti gyerek vagyok, Körmenden nőttem fel, innen származnak az élményeim. Azt festem meg, amit belül látok.

Kovács László ma Székesfehérváron él, de a Rába partjáról hozta gyermekkori emlékeit, tárlata a KEMPP-ben nyílt
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

És tényleg – számtalan élettel teli emlék, szín és – mint kiderül – történet szól hozzánk a vászonról, ugyanis mindegyikhez fűzi valami az alkotót. Alkotásait Rehák Mihály nyugalmazott iskolaigazgató méltatta a megnyitón, valamint Görög István, az emlékpark ügyvezetője és Oláh László, szakmai igazgató köszöntötte őt. A hetedik Emlékparki Nyár keretében megrendezett megnyitón elhangzott: olyan programokkal készültek idén, amelyek erősítik a hazaszeretetet, a honvédelem, a hadtörténelem iránti érdeklődést, de kicsit másképp, mint ahogy azt az időszaki és állandó hadtörténeti tárlat teszi. A művészeteket hívták segítségül – hadtörténeti estek, önálló előadóestek, képzőművészeti kiállítások erősítik – más szemszögből – a haza iránti szeretetet. Kovács László nyugállományú katona alkotásai is ilyenek – a hazai táj csodás lenyomatai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában