Megemlékezés

2019.07.13. 08:00

Óceánrepülők a hazáért – Sporttörténelmet írtak

Újra és újra megidézzük a magyar óceánrepülőket, s mindig kiderül, hogy sportteljesítményükkel a nemzetükért is cselekedtek, modernkori hősökként.

Zsohár Melinda

Csoportképen az egykori maléves pilóták a koszorúzás helyszínén

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Felcsút és Szár határában ért földet 1931. július 16-án Endresz György és Magyar Sándor pilóták gépe, a Lockheed Sirius, miután első magyarként átrepülték az Atlanti-óceánt. Tele van az internet is e két csodálatos ember teljesítményével, számos írás, korabeli fotó tanúskodik a filmre kívánkozó históriáról, a két bátor hazafi rendkívüli teljesítményéről. Justice for Hungary – ez a felirat áll a gép oldalán: Igazságot Magyarországnak! Trianon után vagyunk tizenegy évvel, az igazságtalanság nem csituló fájdalmával. Az emblematikus helyszínen gránit emlékmű áll néhány éve, s minden évben maroknyian koszorúznak itt, tisztelegnek két pilóta sport- és repüléstörténeti, s mindenek felett hazafias cselekedete előtt.

 

Többen szólnak évről-évre ünnepi szavakkal az útról, amely az USA-ból Európába vezetett a levegőben, első magyarokként, leszállás nélkül, tartalék üzemanyaggal súlyosbítva a kis gépet. A korabeli műszerekkel, műszaki felkészültséggel, az elszántsággal és szakmai tudással mégis megérkeztek a lerekesztett kis hazába, kényszerleszállással néhány tíz kilométerrel hamarabb, mint tervezték, a szántóföldre. Idén Németh Norbert, a nemrégiben megválasztott szári polgármester mondott ünnepi beszédet, példaképül állítva a

mai ifjúság elé a két pilótát. Jövőre lesz a százéves gyászos évfordulója a trianoni békediktátumnak, amelynek napját a nemzeti összetartozás napjaként tartunk ma konokul, mert az igazságtalanság nem kisebb, csak csitultabb.

Csoportképen az egykori maléves pilóták a koszorúzás helyszínén
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A polgármesterek, az idős pilóták, a lokálpatrióták tisztelegtek az óceánrepülők emlékművénél, ébren tartva a nemzeti emlékezetet, s fejet hajtva a sportbravúr előtt. A Magyar Sándor Repülő Egyesület elnöke, Jávor Géza egykori pilóta kis repülőteret álmodott ide néhány éve, Angyal László producer filmet tervez az izgalmas históriáról. S megjelent az USA-ból repatriált Németh Zsigmond

sportpilóta, aki Krug László társával megismételte a bravúrt 1981-ben egy kis sportgéppel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában