Csillagkapu, Jam-Bory

2019.05.17. 07:00

Lesznek még érdekességek a 20. Kortárs Művészeti Fesztiválon

Az utca népe számára leginkább a Fő utcai művészzászlók megjelenéséből tudható, hogy fesztivál van.

Bokros Judit

Grecsó Krisztián (balra) és Kollár-Klementz László A Szabadművelődés Házában adott zenés, irodalmi estje népszerű volt, megtelt az aula

Fotó: Koppán Viktor / Fejér Megyei Hírlap

Illetve két éve, mióta a Fehérvári Programszervező Kft. vette át a Szűcs Erzsébet művészettörténész által életre hívott, helyi kulturális intézmények, alkotók, civilek, szervezetek által alakított fesztivál szervezését, a Zichy liget lett a központ. Az itt kihelyezett képzőművészeti alkotások, valamint a kertmozi jelenléte, továbbá a park feldíszítése is jelzi az egyhetes programsorozatot májusban. Idén pedig egy hatalmas, falra festett, a kortárs során készült képregény is mutatja az újabb törekvéseket.

Az időjárás ezúttal sajnos eléggé betett a fesztiválnak, lévén, hogy a legtöbb eseményt a ligetbe szervezték. Igaz, vannak esőhelyszínek, de például a kertmozi vetítéseiből volt, ami elmaradt.

A ligetben elhelyezett alkotások láthatók, a mozi időjárástól függ

A Székesfehérvári Művészek Társasága több tagjának az újrahasznosítás jegyében készült alkotásai viszont folyamatosan láthatók a ligetben. Aki szán időt a művek fölfedezésére, az vasárnapig megtekintheti például Arany Gold Zoltán Írisz elnevezésű mobil szobrát, amely egy fogaskereket tekerve kitágul vagy összezárul. Az egyik leglátványosabb alkotás Burián Norbert ugyancsak színes, használt ajtók felhasználásával készült házikója, vagy doboza. S még több más érdekes, fémből, fából, kidobásra ítélt, de újra fölfedezett használati tárgyból összerakott alkotás van. Ehhez az anyaghoz kapcsolódik egy beltéri tárlat a Pelikán Galériában, amely korábban nyílt meg, s május 24-ig tekinthető meg. A fesztiválon irodalmi, zenés estek is voltak, bemutatta új darabjait a Szabad Színház és a Prospero Színkör, s a film műfaja is jelen van. A Zichy ligetben berendezett kertmozinak tavaly sikere volt. A Programszervező igazgatójától, Juhász Zsófiától tudjuk: mindig az adott nap estéjén, az időjárástól függően dől el, lesznek-e rövidfilmek, majd utánuk olyan nagyjátékfilmek, mint például a mára kiírt Ruben Brandt, a gyűjtő, vagy a szombatra ígért Egy nap.

Grecsó Krisztián (balra) és Kollár-Klementz László A Szabadművelődés Házában adott zenés, irodalmi estje népszerű volt, megtelt az aula
Fotó: Koppán Viktor / Fejér Megyei Hírlap

 

 

Az elmaradt kisfilmeket az ígéret szerint később vetítik a Barátság moziban

A pénteki napon érdekes lehet még a 16 órakor a ligetben kezdődő textil-beton-műanyag workshop (esőhelyszín az Új magyar Képtár), vagy a divatbemutató újrahasznosított anyagokból, 18.30-tól. Szombaton 10-től a ligetben lesz nyílt balettóra a Székesfehérvári Balett Színház társulatával, 16 órától pedig Csillagkapu címmel Csoóri Sándor gyerekkönyvének rendhagyó bemutatójára kerül sor, a játékmester Novák Péter (esőhelyszín a Táncház). A fesztivál szokásosan egy kisfesztivállal, a Jam-Bory-Várral zárul. Kezdés szombaton 16 órakor a Bory-várban, ahol a gyerekprogramok mellett (Ágoston Béla: Versi varsa) megnyílik például a MéhKasAula kiállítása, 19 órától fellép a Mörk zenekar, később a ColorStar koncertezik, 22 órától pedig tűztánc-színház bemutató várható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában