Piknikmiliő a huszadik dzsemborin

2019.05.20. 14:00

Most születő gerjedés: A Jam-Bory-Váron jártunk

Szombaton volt a 20. Jam-BoryVár, a 20. Kortárs Művészeti Fesztivál záróeseménye.

Majer Tamás

A Százoszlopos udvar színpadán zenélt a soul- és funkalapokra építkező Mörk Fotó: Nagy Norbert/Fejér Megyei Hírlap

A Százoszlopos udvar színpadán zenélt – többek között – a soul- és funkalapokra építkező Mörk, a drum ’n’ basst játszó ToSoDa Project. Este a ColorStar koncertje csinált telt házat. Az Elefántos udvarban gyerekeknek is muzsikált a Versi Varsa formáció.

A Vagyóczky-teremben eseti kiállítást csaptak össze a szervezők a várbeli esemény múltjáról.

Kovács Balázs (balra), Bory-családtag is muzsikált
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– Sokan vagyunk dédunokák, huszonheten körülbelül – csevegtünk a Jam-Bory-Vár egyik tetőfokán Kovács Balázzsal, aki anyai ágon tagja a Bory-családnak. Azért is diskuráltunk éppen vele, mert ő képviselte a családot az esemény megnyitóján. A szervező Méhkasaula részéről Szepesi Imre, azaz Zöld ragadta magához a mikrofont.

Ám mi most visszarohanunk Balázshoz a Bory-vár Százoszlopos udvarába, a koncertek és a piknik közepébe igyekvő nézősereg szinte biztosan belefülelt Balázs eszelős elektronikus muzsikájába, a melyet hallgatózásunk idején Szeremlei Viktor Róberttel közösen csalt elő kütyükből, szintetizátorokból, „lemezlovassági” eszközökből.

A Százoszlopos udvar színpadán zenélt a soul- és funkalapokra építkező Mörk
Fotó: Nagy Norbert/Fejér Megyei Hírlap

A várban lévő egyik lakás közelében zenéltek.

– Három lakást csinált annak idején Bory Jenő, csak aztán ezeket kicsit aprózgattuk, állandó jelleggel két család lakik itt – mondta Balázs, aki egyébként nem itt él, de gyakran járhat ide, hiszen érezhetően nem volt számára szokatlan a kerti parti hangulat. – Máskor is sok látogató van itt – tette hozzá, sőt feltűnt számára, hogy egyes vendégek most csodálkoztak rá a várra.

– A Jam-Bory-Vár behoz olyan embereket is, akik amúgy nem jönnek ide. Látszik, ahogy nézegetik a képeket, szobrokat, leírásokat – sorolta.

Az Elefántos udvarban gyerekeknek is muzsikált a Versi Varsa formáció
Fotó: Nagy Norbert/Fejér Megyei Hírlap

Balázsék elektronikus zenei inspirációt adtak elő a ketyeréken. Nem mondtuk? Tudják meg, a filozófiát és esztétikát végzett dédunoka a pécsi elektronikus zenei tanszakon tanít. Imádott hobbijából lett számára munka ez az eszelős zene. Jelzőnket nem utasította vissza, ezért vagyunk bátrak újra előhozakodni vele.

 

Balázs nem a ritmikáért – azt nyilván zenésztársa intézte –, hanem a zörejekért és a recsegésekért felelt, amelyeket torzítóval és keverővel állított elő.

– Ez egy most születő gerjedés, ami egy amolyan elektronikus zaj, zörej, „hiba” – ecsetelte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában