szolgálja azt a közösséget, amelyik megteremtette

2019.05.20. 20:00

Hangulatos hely közösségi léthez, nyugodt alkotáshoz a tordasi Teremtőkert

Már a név is gyönyörű, kifejező: Teremtőkert. S valóban, a falu központjához közel eső épület a hozzá tartozó kerttel szinte hívogat, alkotásra ösztönöz.

Bokros Judit

A kertben a kemence is hívogató – mutatta meg Botta Veronika Fotó: A szerző

A Teremtőkert Alkotó-és Közösségi Ház létrejötte jó példája az összefogásnak. Annak idején, több mint kilenc éve tizenegy nő fogott össze, s gondolta úgy: kimozdulnának a családos, kisgyermekes lét kereteiből, illetve változtatnának azon kicsit, s alkotással, közös tevékenységekkel tennék teljesebbé a napokat. Mindezt azonban helyben szerették volna elérni, nem akartak máshová utazni. Kinek-kinek más volt a fontos: valaki alkotással, kézműveskedéssel múlatta volna szívesen az időt, más gyermekes foglalkozáson akart részt venni, megint más pedig a testét szerette volna átmozgatni. Ezért maguk próbálták helyben megteremteni a lehetőségeket, tordasi, környékbeli alkotókat, oktatókat, valamely tevékenységhez értőket bevonva – mesélte Botta Veronika, az alkotóház mögött álló Teremtőkert Kulturális és Művészeti Alkotó Egyesület vezetője.

A kertben a kemence is hívogató – mutatta meg Botta Veronika...
Fotó: A szerző

Indulásképpen a Sajnovics Általános Iskolában kaptak egy termet, ott szerveztek foglalkozásokat, például kerámiázást, barkácsolást. Ezt a helyiséget azonban hamar kinőtték, így az önkormányzathoz fordultak. A felújításért cserébe használatba vehették az egyik, addig szolgálati lakásnak használt épületet. Időközben a közösségből hivatalos egyesület lett, s elindultak egy pályázaton, amely alkotó és közösségi ház létrehozását célozta meg, méghozzá Veronika elképzelései alapján. Az ő célja az volt, hogy az épületben minden olyasmi helyet kapjon, amitől egy ember jól, egyensúlyban érezheti magát. Legyen tehát tér közös programokhoz, művészeti, kézműves foglalkozásokhoz, de legyen tere az elvonulásnak, s a mozgásnak is. Mindezek szellemében alakították tehát ki a nyertes pályázatnak köszönhetően a Teremtőkertet, amely a mai napig is szolgálja azt a közösséget, amelyik megteremtette, illetve egész Tordas, de még a környékbeliek számára is kínál lehetőségeket. Vannak egészséges életmóddal kapcsolatos és a lelki-szellemi gazdagodást szolgáló, a kreativitást fejlesztő foglalkozások, illetve ismeretterjesztő előadásokat, filmvetítést, táncházakat is szerveznek, hiszen alapvető cél még a népi hagyományok őrzése.

Ahhoz, hogy az egész működni tudjon, mindenki hozzáadta, adja a maga tudását. Van, aki például légtornát vagy balettórát tart, más kerámiafoglalkozást vezet, megint más szövést oktat, és még sok egyéb értéket is közvetítenek. A házban szinte minden nap történik valami, s jó időben a kertet is birtokba veszik. Van ugyanis egy kellemes hátsó terasz, hozzá közel egy épített kemencével, így egy-egy összejövetel során finomságok is készíthetők.

...nem beszélve a ház igen hangulatos belső teréről, ahol az újonnan épült részben kapott helyet egy közösségi tér. A galériáról is látszik, milyen ötletes függő díszek, elemek láthatók benne.
Fotó: A szerző

Az elmúlt években arra törekedtek, hogy – a pályázatban meghatározott célokat megtartva – önfenntartókká váljanak, ezért több tevékenységnek is helyet adnak – mondta Veronika, aki a roppant fontos szervezőmunkát csinálja. Ő az, aki biztosítja a napi működést, egy-egy foglalkozás hátterét, rendezi az ügyes-bajos dolgokat, s ha kell, fát rak a tűzre és füvet nyír. Mindezekbe mások is besegítenek neki.

A jövőben az egyesület tagjai szeretnék az általuk megteremtett értéket megosztani amolyan mintaként, brandként, ha valaki hasonló közösségi teret szeretne létrehozni. Első lépésként levédetik a Teremtőkert nevet és a hozzá tartozó szellemiséget, majd kidolgoznak egy anyagot a megvalósításhoz vezető úthoz, a tapasztalatok alapján. Mindez azonban még a kezdeti fázisban van, ám máris van, aki érdeklődik a jó gyakorlat iránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában