Bodajki diákok alkotásai a kertkiállításon

2019.05.14. 07:30

A Károlyi-kastély leglátogatottabb rendezvénye nagy lehetőséget jelent

Másodszor állítanak majd ki a Hang-Szín-Tér Művészeti Szakgimnázium növendékei a fehérvárcsurgói kastélyban. Ezúttal szabadtéri installációkat is.

B. Kiss László

Ez az alkotás is a kertművészeti napokra készült Fotó: az iskola

Először egy képzőművészeti konferenciához kapcsolódóan a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély pincegalériáját töltötték meg képekkel, szobrokkal, festményekkel a bodajki Hang-Szín-Tér Művészeti Szakgimnázium növendékei, és animációs alkotásaikból is volt vetítés. Az iskola most a május 31. és június 2. között megrendezendő 15. Európai Dísznövény és Kertművészeti Napokra kapott meghívást, melynek helyszíne – a hagyományokhoz híven – ugyancsak a fehérvárcsurgói kastély lesz.

– Károlyi Angelica azzal invitált minket, hogy az alkotások, amelyeket viszünk, valamilyen módon kapcsolódjanak a kertművészethez. Nagyon örülünk a lehetőségnek, hiszen ez a rendezvény minden évben több ezer látogatót vonz, így nem akármilyen nyilvánosságot kapnak majd a diákjaink munkái – mondta el lapunknak Gerséné Krausz Szilvia, a Hang-Szín-Tér igazgatója, a képzőművészeti szak vezetője.

Az installációkat a bodajki iskola májusi fesztiválján is bemutatják

A meghívás nyomán az iskola minden szakán nekiálltak a diákok, tanáraik vezetésével, a munkának. Körülbelül százan – festők, grafikusok, animációsok, szobrászok – dolgoznak azon, hogy méltó anyaggal képviseljék majd az iskolát a kastélyban. Lesznek munkák kiállítva az épületben is, és készítenek szabadtéri képzőművészeti installációkat is – tudtuk meg Gerséné Krausz Szilviától. Ez utóbbiak nagyméretű látványelemek. Ilyen még sohasem volt látható Fehérvárcsurgón, pedig nyugaton nagy divatja van ezeknek az alkotásoknak.

Ez az alkotás is a kertművészeti napokra készült Fotó: az iskola

Az Európai Dísznövény és Kertművészeti Napokat, ahol a bodajki középiskolások is bemutatkoznak alkotásaikkal, 15. alkalommal rendezi meg május 31. és június 2. között a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély parkjában a Károlyi József Alapítvány. A nagyszabású növénybörze idén is különböző kísérőrendezvényekkel egészül ki – ezt már Fekete Ágnestől, az alapítvány munkatársától tudtuk meg. A kiállítás díszvendégei – Franciaország mellett – Finnország, valamint Románia lesznek. Több előadás lesz hallható a történelmi parkok restaurálása, a természet- és tájvédelem, a biodiverzitás, illetve a természet és az egészség témakörében. Az idén a szervezők arról is gondoskodnak, hogy a szülők óvónőkre bízhassák kisgyermeküket, amíg az ezerféle növénycsodában gyönyörködnek. A kiállítás alkalmával három komolyzenei koncertet is rendeznek: fellép az Alba Regia Szimfonikus Zenekar és a Flauto Dolce Ensemble.

A bodajki diákok szabadtéri installációit – Csurgót megelőzően – a Hang-Szín-Tér május 25-én rendezendő fesztiválján is kiállítják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában