Velünk élő kisgyermekkor

2019.04.18. 14:00

Több mint nyolcvanan érkeztek az Illyés Gyula mesemondó versenyre

Nemsokára te következel, ne izgulj, úgyis ügyes leszel! – biztatta a folyosón egy édesanya első osztályos gyermekét.

Szanyi-Nagy Judit

Az abai művészeti iskolából is érkeztek versenyzők a térségi megmérettetésre

Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

A kisfiú megszorította az anyuka kezét, megölelték egymást, majd visszamentek a terembe, ahol három bátor mesélő után már valóban a lelkes ifjú következett. Ez csupán egy kiragadott pillanat: összesen hat ajtó mögött szövődtek történetek ezen a napsütötte szerdai délelőttön. Külön-külön teremben versengtek egymással az elsősök, másodikosok, harmadikosok és negyedikesek, egy termet kaptak az ötödik, hatodik, s egy másikat a hetedik, nyolcadik osztályosok. Összesen több mint nyolcvanan érkeztek a megmérettetésre, amely az Illyés Gyula mesemondó verseny nevet viseli.

A Vörösmarty Mihály Könyvtár jóvoltából a dobogósok könyvet kaptak

A térséget megmozgató eseményt 2003-ban hívták életre, az akkor még Illyés Gyula Általános Iskolaként elnevezett intézmény névadójának tiszteletére. Hiszen – tudják vagy sem – a neves író-költő e vidéken született és cseperedett fel, ezekről a tájakról pedig számos népmesét gyűjtött össze, gyarapítva életművét.

– De nemcsak Illyés Gyula számára voltak fontosak ezek a művek, hiszen a mi életünket is végigkísérik a mesék. Kisgyermekkorunk óta élvezettel hallgatjuk az olykor csodákkal teli, olykor tanulságos, de olykor nagyon is valóságos történeteket – köszöntötte az izgatott résztvevőket Király László, a szervező Cecei Általános Iskola igazgatója.

Az abai művészeti iskolából is érkeztek versenyzők a térségi megmérettetésre
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

 

Az esemény egyben tiszteletadás is

Egy mesét már rögtön az elején, a versengést megelőzően meghallgathattak a versenyzők és kísérőik, ugyanis az egykori tanítvány, az intézmény jelenleg legfiatalabb nevelője, Bali Péter A rátóti csikótojás történetét osztotta meg a publikummal. Előtte-utána egy csodálatos megyei népdalcsokor, valamint Csajkovszkij Krampusz című műve hangzott el tehetséges cecei diákok tolmácsolásában. Azt pedig, hogy az esemény egyben tiszteletadás is a névadó előtt, a parkban álló Illyés Gyula-szobor megkoszorúzása bizonyította.

Eztán keltek útra a vándorok, küzdöttek meg a sárkánnyal a hercegek, s mutatták meg a lányok, mennyire selypítenek, vagy hogy épp annyira szeretik édesapjukat, mint az emberek a sót. Az Abáról, Alapról, Cecéről, Nagydorogról, Pálfáról, Pincehelyről, Sárbogárdról, Sárkeresztúrról, Sárszentágotáról, Sárszentmiklósról és Töbörzsökről érkezett általános iskolások sorrendjéről a véletlen döntött, sorsukat pedig maguk kovácsolták attól függően, mennyire sikerült jól előadniuk a választott mesét.

 

A szakmai értékelésről termenként három-háromfős zsűri döntött, amelynek tagjai leginkább helyi pedagógusok, közintézmény-vezetők voltak. Az eredményhirdetést megelőzően a fiatalok a Sáregresről és a cecei szülőktől, segítőktől érkezett süteményekkel növelhették energiaszintjüket. Kategóriájában első helyezést ért el Asbóth József (Cece, 1. osztály), Csuti Emma (Sárszentmiklós), Ötvös Dániel Zsolt (Pincehely), Dömők Zsófia (Cece), Takács Janka (Cece) és Juhász Viktória Panna (Sárbogárd, Petőfi), valamint Makkos Illés Marcell (Sárbogárd, Petőfi).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában