A vegyész-örökös szenvedélye és az erdélyi utazás

2019.04.12. 11:30

A Szép magyar ének kiadványt mutatták be Bicskén

Ezúttal nem esett szó a legendás magyar találmányról, a Béres Cseppekről. Az örökös, ifjabb Béres József szenvedélyéről, szívbéli küldetéséről beszélt személyesen és filmjében. A Szép magyar ének könyv- és CD-kiadványát mutatták be – s nem véletlenül Bicskén.

Zsohár Melinda

Ifjabb Béres József (balra) az azóta már elhunyt Kallós Zoltánnal Fotó: Béres család

A Bicske Barátok Egyesületét helyben lakó és elszármazott lokálpatrióták alapították és éltetik. Az elnök, Végh Róbert sebészorvos és a titkár, Mohainé Fejes Ágnes népművelő, helytörténeti kutató ezúttal ifjabb Béres Józsefet és családját hívta meg filmbemutatóra és beszélgetésre. A Duna Televízióban éppen most vetítik Béres József, a nevezetes cseppeket feltaláló kutató vegyész életéről, az államszocialista politikai rendszerben megvívott küzdelméről szóló alkotást.

Ifjabb Béres József egy székely asszonnyal beszélget

A kisvárdai tudós életműve mára a magyar innováció sikertörténete, fia, Béres József és családja a folytatója a legendás apa munkájának, felépített gyógyszergyáruk a magyar vállalkozások egyik zászlóshajója lett. Ám a szintén vegyész ifjabb Béres – mára háromgyermekes családapa és nagyapa – szívében régóta dédelgetett szenvedélyét is megélhette, Szép magyar ének címmel kiadta énekeskönyvét és CD-jét, bennük a magyar dalörökséggel.

Ifjabb Béres József a bicskei művelődési ház előtt, Szép magyar ének
című könyvének bemutatóján

A bicskei vonatkozás pedig kifejezetten a szerelemmel hozható összefüggésbe, egyetemistaként ismerte meg leendő feleségét, a bicskei születésű Pálmai Klárát. Az ő édesanyja, Pálmai Józsefné Kelemen Irénke szintén tősgyökeres bicskei származású, köztiszteletben álló helyi família sarja, rokonaik ma is helyben élnek. Gyökereiket nem feledik, gyakran járnak haza, mondta Béres Klára a találkozón, aki a Béres Cseppekkel kapcsolatos kommunikációt látja el, és fegyelmezett szubjektivitással ajánlotta figyelmébe a velük személyes ismeretséget ápoló közönségnek a filmet.

Ifjabb Béres József (balra) az azóta már elhunyt Kallós Zoltánnal
Fotó: Béres család

Az alkotás szűk egy órájában azt az utat foglalta össze, amely a Szép magyar ének születéséhez vezetett. Az első kiadás 2009-ben jelent meg, majd követte a második és az összefoglaló kiadás. Kodály és Bartók, illetve a népi és gyermekdalok nyomdokain haladva utazott el több ízben Béres József Erdélybe, Székelyföldre, találkozott idős asszonyokkal, férfiakkal, s megkérte őket: énekeljenek neki! Jóformán vágatlanul sorjáznak a lírai képek a tájakról, találkozásokról, olyan emberi és megható pillanatokról, amelyek egyszerre dokumentálnak s hatnak érzelmeinkre keresetlen módon.

A nemrégiben elhunyt Kallós Zoltán legendás néprajzosunkkal is beszélget Béres József a filmen, s olyan népviseletes székely emberekkel, akik távozásával ez a messzi magyar világ is meghal majd… A Szép magyar ének e „halál” ellen is tenni kíván, a digitalizációt nem elvetve, hanem segítségül híva hozzá. S a felszólítással: énekeljünk családi körben, barátokkal, csak úgy magunknak, átölelve szeretteinket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában